Veckobrev

Hej vecka 23

Sista veckobrevet för detta läsår! Det är inte klokt att ett år redan har gått. Tänk vad mycket vi har lärt oss. För Jenny känns det vemodigt att lämna alla era härliga barn när de nu börjar fyran.

Vi har denna vecka ägnat oss åt att göra saker färdigt. Vi har börjat att städa våra bänkar och plockat undan i klassrummen.

I NO har vi skapat fjärilens livscykel. Ta en titt på våra bloggar för att se resultatet. På Johans sida finns också en film med den dokumentation eleverna gjorde under vårt arbete med fjärilars liv. På Jennys sida kan ni hitta filmerna på elevens egna sida.

Idag fredag ska vi gå till Nytorgets bowling och bowla. Vi tänkte äta glass efter det. De pengar som blir över följer med klasserna upp i fyran.

Har märkt att en del har missat hur ni tar er in på edwise. Den gamla inloggningen med lösenord är nu borta. Istället får ni ladda ner appen Tieto Edu eller ta er fram genom www.hallsberg.se där ni får logga in med hjälp av BankID. Ni kan använda länken http://www.hallsberg.se/utbildningbarnomsorg/grundskola/skolwebbenedwise.4.5f649a7813bafb85c6e14d.html för att komma till inloggningen direkt. Man behöver alltså inte längre ansöka om konto.

Nästa vecka:

På måndag har vi Olympiaden då hela skolan är ute och tävlar i olika grenar som år 6 ansvarar för. Kläder för att vara ute hela dagen behövs gärna liknande idrottskläder.

Jennys klass kommer att tömma bänkarna på tisdagen så väska och ev. extra påse behövs för att få hem allt. Johans klass tömmer onsdag.

På torsdagen är det skolavslutning i Hembygdsgården. Ni är alla välkomna att delta. Se separat inbjudan.

Ha en skön helg

Johan & Jenny

***************************************************************************

Hej                                                                                                        Vecka 22

Denna vecka har vi haft NO i början av veckan då alla våra puppor blivit fjärilar under helgen. Vi studerade dem i måndags för att på tisdagen släppa dem fria. Vi gick till hembygdsgården och öppna husens lock. Det tog ett tag innan de flög iväg och en del behövde hjälp på vägen. Det har varit mycket spännande att få följa deras livscykel.

I svenska arbetar vi vidare med ordklasserna och denna vecka har vi börjat att träna på adjektiv. Vi fortsätter som vanligt med läsningen och att skriva.

På matematiken har vi börjat med att ställa upp och räkna ut multiplikation med och utan minnessiffra.

I SO har vi studerat allemansrätten.

Nästa vecka:

På tisdag ska vi gå och titta på Alléskolans elevshow. Vi kommer därför att sluta senare denna dag. Vi räknar med att vi är hemma runt 14.30. Ni som har samtal med Jenny och Thuka har det som planerat.

På onsdag 6/6 är det Sveriges nationaldag och skolan är stängd.

På fredag ska vi använda en del av de pengar vi tjänade på Lucia. Vi har kommit fram till att vi alla ska gå och bowla och sen äta glass.

 Trevlig helg

Jenny & Johan

**************************************************************************Hej                                                                             Vecka 21

Denna vecka har Jennys klass varit och simmat i Alléhallen. Något som är mycket uppskattat.

I svenska har vi tittat extra på ordklassen verb. Ord som beskriver vad man gör.

Alla våra fjärilslarver har blivit puppor och nu väntar vi med spänning på att det ska bli fjärilar. Vi studerade pupporna denna vecka och kunde se att man kunde se var vingarna och känselspröten kommer att finnas. Pupporna skimrar i guld och är väldigt vackra.

I SO har vi repeterat historian från stenåldern fram till järnåldern eftersom vi i torsdags besökte en forntidsby.

Resan till Ekehagens Forntidsby var en häftig upplevelse. Vi fick klassvis följa en guide till varsin lägerplats där vi fick laga soppa, göra pilar med flintsten och varsin skinnpåse. Vi fick gå runt till olika boplatser, se fällor och de djur som bodde på området. Det ända som störde oss var myggen som älskade våra kroppar.

Vi har massor av kvarglömda kläder i kapprummen och i ljusgårdarna. Om ni saknar några kläder så ta er en titt efter den 31 maj så tar vi bort allt.

Till hösten kommer Johan följa med sin klass upp i fyran. Jennys klass kommer att få Andreas Lundekvam till mentor och Mats kommer att följa med klassen upp.

Nästa vecka:

Måndag har Johans klass bad på idrotten och Jennys klass har ingen idrott. Läxan ska som vanligt in på onsdagen.

 Trevlig helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                    Vecka 20

Vilket sommarväder vi har haft i veckan. Det har varit varmt i klassrummet och våra fjärilslarver har vuxit så det knakat. De har redan börjat att spinna in sig i en puppa. Vi tycker alla att det är spännande att följa deras utveckling.

Vi har nu avslutat de nationella proven i matematik. Alla har kämpat på bra. Efter nästa vecka kommer vi att erbjuda ett kort utvecklingssamtal om resultatet för ert barn och titta på hur terminen har gått.

I svenska har vi arbetat med ordklasserna. Vi började med substantiv, ord som man kan sätta en eller ett framför.

På SO arbetar vi med hållbar utveckling om hur man ska leva för att miljön ska må så bra som möjligt.

Vi har nu idrott ute och det kan vara bra med en vattenflaska om man blir törstig.

Denna vecka har vi fortsatt vår sångturné. I tisdags var vi alla och sjöng sånger på Werners backe och i torsdags var Jennys klass till Regnbågen och sjöng. Det har varit roligt och lärorikt att få uppträda för publik.

På fredag åker Laura iväg till Stockholm för att representera elevrådet i webbstjärnans tävling. Vi håller tummarna att vi vinner.

Nästa vecka:

Jenny är iväg och rättar NP i matematik. Fadhel kommer som vikarie på måndag och fredag. Tisdag kommer Marica och Mats att ta hand om klassen.

På måndag ska Jennys klass gå och bada på idrotten. Johans klass har då ingen idrott. V. 22 byter vi och Johans klass badar och Jennys klass har ingen idrott.

På torsdag åker vi med buss till Ekehagens forntidsby i Falköping. Vi samlas redan 6.30 på morgonen och kommer åter ca 17.15. Tänk på kläder efter väder och matsäck. Den dagen får inga barn fasta.

Ha en skön helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                         Vecka 17

Känns som om veckorna flyger fram. Denna vecka har vi genomfört ytterligare ett delprov i matematik. Det är lite att tänka till om men era barn kämpar på bra. I matematik har vi fortsatt med repetition av division och även börjat att repetera uppställningar.

I svenska har vi denna vecka läst och skrivit lite fritt. Det var Jennys tur att besöka biblioteket och Lotta pratade om mat i böcker. Många lånade receptböcker, så nu blir det baka av där hemma.

I NO har vi haft det första uppdraget i NTA-lådan ”Fjärilars liv”. Nu väntar vi bara på att få våra små fjärilslarver som vi ska få följa i sin utveckling till fjärilar. Vi är alla lika spända på hur det ska bli.

Eftersom vi ska få ta hand om fjärilar har vi på bilden målat och vikt fjärilar.

I SO lär vi oss om hur vi kan skapa ett hållbart samhälle genom att göra val i livet som gynnar vår miljö.

Vi har glädje att meddela att slöjdbloggen och elevrådsbloggen har gått vidare till final i webbstjärnans tävling. Den 18 maj åker några representanter till Stockholm och vi håller tummarna!

Efter att detta brev skrivs kommer vi att ha klassfest och vi räknar med PARTY!

Läxan nästa vecka är repetition av tabellerna 6 – 9.  Så blir det läxförhör på torsdagen. Veckans förhör med tabellerna 1-5 gick väldigt bra.

Nästa vecka är det ingen skola måndag och tisdag så vi ses på onsdagen igen. På fredag ska vi få åka in till Örebro och vara med när Kammarorkestern spelar. Vi är tillbaka till lunch. Den dagen är Jenny ledig.

Vecka 19 är det lov på torsdag och fredag. På tisdagen ska klasserna gå och sjunga för de boende på Knuten med Edvina.

 Ha en trevlig Valborg och 1: a maj

Johan & Jenny

 

***********************************************************************

Hej                                                                                                                         Vecka 16

Denna vecka har vi genomfört det första delprovet i matematik. Eleverna kämpade på bra. Vi kommer att genomföra ca ett prov i veckan fram till vecka 21 som kommer att avhandla olika områden i matematik.

I matematik har vi repeterat division och hur det hör ihop med multiplikation. Johans klass arbetar med Vektor som är ett webbaserat program i matematik.

För att våran skolgård ska vara så fin som möjligt har vi varit ute och städat vårt städområde. Vi plockade skräp och la tillbaka pinnar och stenar i skogen.

I onsdags fick vi träffa en danspedagog och fick göra massor av roliga rörelser/danser i gymnastiksalen.

På torsdagen hade vi storsamling och vi i trean sjöng tre olika sånger om våren. Titta på bloggarna där det finns ett klipp att lyssna på.

Simskolan har nu bara platser kvar i simskola Blå under veckorna 25, 26, 27. Lämna in lappen så anmäler vi er. Tiderna får ni när allt är klart.

Nästa vecka:

Nu är det idrott som vanligt måndag och torsdag.

På onsdag får vi dansa igen

Ha en skön helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                         Vecka 15

Sista veckan med nationella prov i svenska. Era barn har kämpat på bra med att läsa, skriva och tala. Nästa vecka är det dags för matematikdelen.

I svenska har vi som sagt ägnat oss åt att läsa och skriva en faktatext om ekorrar som ingick som uppgift i de nationella proven. De som inte hunnit läst enskilt gjorde även det.

I matematiken har vi repeterat lite om vikter och hur man omvandlar kg till g och tvärtom. Vi fortsätter också multiplikation och nästa vecka är det dags för förhör i tabell 9. Vi har sagt det förut och säger det igen vägen till tabellerna är öva, öva och åter öva.

På idrotten var Jennys klass till Alléhallen och badade. Gabi berömde dem för deras uppförande och aktivitet i vattnet.

De elever som inte kan simma 25 m. har fått erbjudande om gratis simskola av kommunen. Det är viktigt att ni tar den chansen. Platserna går åt fort så det gäller att anmäla sig snabbt. Vi hjälper er gärna att ringa och anmäla om ni tycker att det är svårt. Lappen med vald simskola ska sedan in till oss i skolan.

Nästa vecka:

Johan åker för att rätta alla prov i svenska med övriga skolar i kommunen. Oskar vår fasta vikarie kommer att undervisa klassen.

På måndag har Johans klass bad på idrotten och Jennys klass har ingen idrott.

På måndag åker tre elever till Kulturutbudet i Örebro för att se vilka aktiviteter till skapande skola som finns.

På onsdag är det dags för skapande skola och i år ska vi få dansa två onsdagar i rad.

På torsdag är det storsamling och på fredag ska vi få besök av en person som ska informera om säkerhet vid järnvägen.

Ha en skön helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                            vecka 14

Bara fyra dagar denna vecka och det var skönt. För visst var vi lite trötta efter påsklovet. Dagarna rullar på som vanligt. Det är blött ute vissa dagar och vi påminner igen om att skicka med ett extra ombyte och inneskor. Kapprummets golv är fyllt av vatten och lera efter rasterna.

Vi håller fortfarande på med Nationella proven i svenska som vi kommer att avsluta nästa vecka. Den här veckan har vi börjat med enskild läsning och arbetat med förförståelse inför läsningen av en faktatext nästa vecka. V. 16 är det dags för proven i matematik.

På SO arbetar vi nu med vad som är rätt och fel. Etik, moral, lagar och regler.

NO har vi denna vecka studerat fotosyntesen.

Eftersom mycket arbete går åt till att NP så får en del andra saker stå åt sidan. Vi har t.ex. inte haft så mycket enskild läsning i klassrummet.

Läxorna som era barn får varje fredag kräver träning en stund varje dag. Det gäller både i engelska där det är glosförhör och i matematik där vi har förhör på multiplikationstabellerna.  Till nästa vecka är det tabell 8 som gäller. Det gör att ni måste vara aktiva som föräldrar och hjälpa era barn med läxorna.

Nästa vecka:

På måndag är det bad på idrotten för Jennys klass det innebär att Johans klass inte har någon idrott den dagen. Veckan efter byter vi.

På torsdag idrott som vanligt.

Onsdag ska läxan lämnas in.

Önskar er en skön helg

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                                                          vecka 12

Denna vecka har vi genomfört halva delen av de nationella proven i svenska. Eleverna har läst en berättelse om en Loppmarknad och senare i veckan fick de skriva en berättelse som skulle handla om att köpa eller sälja något. Eleverna var väldigt duktiga och alla gjorde sitt bästa.

Vi har ägnat mycket tid till att arbeta med förförståelse inför läsandet och skrivande i NP så att alla elever skulle få den bästa förutsättningen. Det har gjort att vi har haft färre lektioner i matematik. I matematiken fortsätter vi med tabellerna och bråk.

I SO uppmärksammade vi ”Rocka sockorna” dagen där vi pratade om att alla är olika men lika mycket värda.

I NO har vi lärt oss om hur man använder den sista av de fem enkla maskinerna, kilen. Vi tittade på hur man lyckade dela på stora stenar med hjälp av slägga och kilar.

I torsdags serverades det påsklunch och skolan hade köpt in påskmust till eleverna. Det var uppskattat av alla.

I fredags hade vi påskpyssel tillsammans med våra fadderbarn. Vi delar upp oss i tre grupper och skapar tillsammans. En trevlig tradition.

WWF Earth Hour – tillsammans för planeten. Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Vi som skola har anmält att vi ska delta och vi uppmuntrar er att hemma också släcka ner lamporna denna timme.

Det blir ingen ny läxa över lovet men vi skickar med en läsbingo som vi önskar att alla kan genomföra. 10 min läsning varje dag är allt som krävs och det är som ni vet viktigt att läsning sker varje dag. De som ville fick också påsklovsutmaningen från www.jagharläst.se där man ska med på en resa runt jorden.

  Ha ett riktigt skönt påsklov!

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                vecka 11

Den här veckan har vi börjat så smått med de nationella proven. I första delen har eleverna genomfört en gruppuppgift. Nästa vecka ska vi läsa och skriva en berättelse.

I matematiken har vi repeterat bråk. Det var riktigt klurigt med att förstå delar av en geometrisk figur. Vi kommer att fortsätta att repetera även nästa vecka.

I svenskan skriver vi och läser en hel del. I SO har vi börjat att läsa om hur vår planet ser ut inuti. Det är spännande. Vi fortsätter även värdegrundsarbetet.

På NO har vi denna vecka lärt oss om hur hävstången och skruven fungerar. De är två av de fem enkla maskinerna, de mäktiga fem.

Vi vill ännu en gång påminna om att läxorna kräver repetition vid flera tillfällen. Det är flera som inte klarar av läxförhören. Ta för vana att förhöra ert barn en liten stund varje kväll. Nästa vecka är det dags för 6:ans tabell samt glosförhör på engelskan.

Ni har nu alla fått en enkät från kommunen. Det är viktigt att ni alla fyller i den. Vi ställer gärna upp och hjälper er om ni vill det. Bara kom så fixar vi det.

Nästa vecka har vi en del aktiviteter för oss.

På tisdagen ska vi gå på påskvandring. Jennys klass går direkt på morgonen så då får man inte komma försent.

På onsdagen är det ”Rocka sockorna” då vi uppmärksammar att olika är bra genom att ha på oss två olika strumpor.

Lördag den 24 mars är det Earth hour som vår skola är anmäld till. En manifestation över hela världen då alla lampor ska släckas under en timme, 20.00 – 21.00.

V.13 är det påsklov.

Ha en skön helg

Jenny & Johan

 

Hej                                                                                                                     vecka 10

I matematiken denna vecka har vi fortsatt att arbeta med volym och tabellerna. Det märks att repetition ger resultat. Förhöret på läxan med tabellerna 1-5 gick sådär. Det är några som behöver träna extra.

I svenska har vi denna vecka läst en del av en berättelsetext från ett gammalt Nationellt prov. Eleverna fick läsa och svara på några frågor. Vi har också skrivit en berättelsetext som extra träning.

I NO har vi börjat att studera de enkla maskinerna, de mäktiga fem. Den här veckan har vi lärt oss om hjulet och det lutande planet.

Nästa vecka kör vi igång med nationella prov i svenska.  Vi har haft problem med nätverket och skrivaren så vi har lagt ut en länk till det föräldrabrev som skolverket har skrivit om de nationella proven på bloggarna. Era barn behöver inte känna någon oro. Vi har vid flera tillfällen gjort liknande uppgifter utan problem.

Påminner igen om att en del läxor inte är fylla-i-läxa utan läxor som man måste träna på tills man kan det. Det kräver repetition flera dagar i veckan. Nästa vecka är det förhör på engelska glosor och multiplikationstabellen 6. De som inte klarade denna veckas förhör får omläxa på tabellerna 1-5. I engelskan har alla fått inloggning till glosor.eu där man kan träna på glosorna om man vill.

Påminner även om att vid sjukdom måste man höra av sig varje dag om man inte kan ange hur många dagar man blir hemma direkt. Ring: 0582 – 68 54 15.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag. Glöm inte kläder!

 Trevlig helg

Johan & Jenny

*************************************************************************’

Hej                                                         Vecka 9

Oj, vilka kalla dagar men det är härligt med all snö. I tisdags spelade en del av eleverna Gagaboll på rasten. Det var riktigt bra med snön som skydd mot asfalten och roligt hade vi. Det är skönt att se att den rastaktiviteten går bättre för vissa elever. I höstas hade en del väldigt svårt att klara av reglerna och konflikterna var stora.

I svenska har vi denna vecka gjort utdrag från ett gammalt nationellt prov. Vi läste faktatext och skrev sedan en text med stödord som hjälp. Det är precis som i bedömningsstöden så eleverna känner igen arbetssättet. Nästa vecka gör vi likadant med berättelse.

På NO har vi sammanfattat och avslutat arbetet med kroppen.

I matematik fortsätter arbetet med multiplikationstabellerna. För att lära sig dessa behövs mycket repetition och det är viktigt att ni också tränar hemma. Tipsar igen om sidan www.kunskapssidan.se där det går att träna tabellerna.

Det verkar som om den värsta influensan har gett sig men tyvärr blev Gabi sjuk igen och inga vikarier. Gabi är sjuk även nästa vecka men då ska Oscar, vår fastavikarie, ta hennes lektioner. Tyvärr blir det därför inga skridskor för Jennys klass.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag

På onsdag ska läxan in.

Vecka 11 nationella prov i svenska startar.

Ha en skön helg

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                     vecka 7

Sista veckan innan sportlovet! Veckorna efter jul har verkligen rullat på. Vi har ju repeterat olika delar inom matematiken innan nationella proven och kommer att fortsätta med det efter sportlovet. Vi har fokuserat på klockan då man ska kunna läsa av en klocka, kunna ange en tid samt kunna uppskatta hur lång tid olika saker tar.  Inom geometri ska man kunna känna igen de vanligaste formerna och även kunna beskriva dem. Repetera gärna hemma speciellt om ert barn känner sig osäker.

I svenskan har vi läst en hel del denna vecka och eleverna har fått skriva recensioner när de läst klart en bok. Vi har också avslutat arbetet med tj-ljudet.

I onsdags var det alla hjärtansdag och skolans korridor fylldes av hjärtan, kramrutor och dikter och meningar med kompisbudskap.

Sjukdomarna fortsätter att härja det är många elever sjuka i klasserna och Jenny har varit sjuk hela veckan. Mats har fått ansvara för klassen. Patricia har varit vikarie ett par dagar.

I fredags åkte hela skolan iväg till Kvarntorp. Där åkte vi pulka, en del provade slalom, vi grillade korv och hade det skönt.

Förra veckan försvann Eriks gymnastikskor på idrotten. De var namnmärkta, är det så att någon fått med sig ett par extra skor hem? Var snäll och kolla en extra gång i gympapåsen.

Det blir ingen läxa under sportlovet men vi vill uppmuntra alla att läsa och fylla i läsbingot som alla fått hemskickat.

Nu önskar vi er alla ett skönt sportlov och hoppas att alla kommer tillbaka friska och pigga.

Jenny & Johan

————————————————————————————-

Hej!                                                                                                 Vecka 6

En kortare vecka med ledig måndag. Vi har ändå hunnit med en hel del.

Vi fortsätter med arbetet inom svenska och matematik. Stavning på svenskan med ord som inte stavas ljudenligt med tj-ljudet.

I matematik fortsätter träningen med tabellerna och i torsdags var det förhör på 4: ans tabell. Det går väldigt bra för de flesta. Kul att se att övning ger färdighet.

I NO har vi börjat studera vad det är som behövs för att kroppen ska må bra. Denna vecka har vi pratat om vikten av att äta rätt och att vila.

I SO har arbetet med världsdelarna fortsatt.

Läsveckan kom inte riktigt igång som vi tänkt så vi kommer att fokusera på läsningen även nästa vecka. De som vill får ta med sig en kudde eller gosedjur att ha vid läsningen.

Det är fortfarande sjukdom på skolan, Gabi är fortfarande sjuk och Jenny har varit hemma en dag. Då hade Marica och Mats klassen.

Som det ser ut nu kommer vädret fortsätta att vara kallt och resan till Kvarntorp blir av. Alla som önskat att få låna skidor kommer inte att kunna göra det. Det var så många som ville låna.  Ni behöver även ta med er pulka och hjälm. Skollunchen blir korv med bröd men man får ta med egen matsäck också om man vill. Tänk på varma kläder, vi är ute hela dagen.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag.

Fredag resa till Kvarntorp – ta med hjälm, pulka, varma kläder och matsäck. GLÖM INTE ATT SKRIVA NAMN PÅ HJÄLMEN OCH PULKAN.

Ha en skön helg

Johan & Jenny

-…………………………………………………………………………………………………………………………

vecka 5

Hej!

Snö och slask om vartannat. Kan inte nog påminna om att skicka med ett ombyte många är blöta efter en rast och skolan ombesörjer inga extra kläder.

Det är fler elever som är friska men bland oss personal är det värre. Gabi var sjuk även denna vecka men vikarier fanns. Johan har varit hemma och vabbat då har Marica och Soiad haft klassen.

I Matematik fortsätter vi med hårdträning på tabellerna. Det gäller att ni stödjer era barn hemma med träning. Efter två veckor med träning på klockan går vi över till att repetera geometri. Det är viktigt att ni håller klockan vid liv i hemmet. Prata om tider fråga era barn vad klockan är nu, om en stund och vad den har varit. Många har fortfarande svårt med att läsa av en klocka.

I svenska har vi börjat att titta på hur ord med tj-ljudet stavas. Varje vecka har vi givetvis skrivning och läsning på schemat. Vi vill påminna er om att läsa hemma med era barn. Nästa vecka har vi på skolan läsvecka och de som vill får ta med sig något gosedjur eller mjuk kudde att ha när vi har våra lässtunder.

På NO hade vi olika stationer där eleverna fick testa sin olika sinnen. Det luktades, smakades, kändes, lyssnades och tittades.

I SO började vi denna vecka med geografi och tittade på våra olika världsdelar och haven på jorden.

Tråkigt att så få av er kunde komma på föreläsningen med Maria Dufva. Hon var verkligen duktig och vi som föräldrar fick mycket att tänka på vad gäller våra barns användande av olika kanaler på internet. Vi kan bara uppmana er att se över vad det är era barn gör på nätet. Var närvarande och intresserad. Fundera på om det era barn gör är bra för dem. Prata med dem om vilka risker det finns och hur de kan bli nätsmarta. Vet också att flera pojkar i klasserna spelar våldsspel med hög åldersgräns. Titta på spelen och avgör om det är bra för ert barn.

Nästa vecka

MÅNDAG DEN 5 FEBRUARI ÄR SKOLA OcH FRITIDS STÄNGDA

Läsvecka fokus på läsning ensam, i par och högläsning.

Idrott som vanligt på torsdag.

Ha en skön helg

Jenny & Johan

…………………………………………………………………………………………………………………

Vecka 4

Hej!

Vi fortsätter att träna in multiplikationstabellerna. Vi tränar på olika sätt i boken, på stenciler, på appar och på nätet. För att träna extra kan ni hemma gå in på www.kunskapssidan.se där kan ni välja vilka tabeller ert barn behöver öva extra på.

Vi hade förhör med 2:ans tabell i torsdags och det gick riktigt bra. Till nästa vecka har vi på 3:ans tabell i läxa. Glöm inte att det behövs mycket träning för att lära sig.

I svenskan har vi tränat på de olika sätt som sj-ljudet stavas. Det var en hel massa och svårt att läsa då två till tre bokstäver bilder ett annorlunda ljud. Men det är bara träning som behövs.

Vi pratar mycket om att man som elev måste ta ett eget ansvar för att lära sig saker. Känner man att man inte kan måste man träna extra och fråga vuxna omkring sig om hjälp om man inte förstår.

På SO har eleverna fått arbeta i grupper och skapat en nyhetsfilm med hjälp av IMOVIE. Det var klurigt men roligt.

På NO har vi denna vecka tittat närmare på örat och hur det fungerar. Vi har också pratat om våra sinnen, smak och känsel.

Tyvärr försvann ju all snö och istället är det blött ute vilket gör att det är extra viktigt med ett extra ombyte. Det är inte skönt att sitta och jobba på en lektion med blöta kläder…

Vi har haft många sjuka i klasserna och på skolan är både personal och elever sjuk. Johan var hemma för att vårda sjukt barn i fredags. Vi vill påminna om att vid magsjuka ska man vara hemma 48 h efter det att man kan äta normalt igen. Vi hoppas att alla är friska till nästa vecka. Ni som är sjuka kan börja träna på 3: ans tabell vilket är läxan till nästa vecka.

I torsdags fick vi genomföra Body precussion med en grupp från Brasilien. Det var riktigt häftigt men svårt att hålla koll på alla rörelser. Kolla in bloggarna för en titt.

Nästa vecka är det idrott som vanligt måndag och torsdag. På onsdag ska läxan lämnas in.

Ha en skön helg

Johan & Jenny

……………………………………………………………………………………………………………………….

Vecka 3

Hej!

Denna vecka har vi börjat att hårdträna multiplikationstabellerna. Eleverna tränar i boken, på ipads, tabellkort och förhör varandra. Vi kommer att börja ha tabellerna i läxa med ett förhör veckan efter. I Jennys klass har vi arbetat med klockan och Johans klass har vi studerat geometri.

I svenska har eleverna fått träna på att skriva ord med sj-ljudet som stavas med sk. Vi hade en lektion där eleven själv fick väljs mellan olika sätt att lära sig bäst på. Vi skriver också en hel del.

I NO har vi nu börjat att läsa om våra sinnen. Denna vecka har vi studerat näsan med lukt och ögat med synen.

I SO har vi börjat att läsa om källkritik med inriktning på merdia. Arbetet med värdegrund om hur vi är mot varandra fortsätter också.

Redan i tisdags kom snön och vi bestämde att vi skulle passa på att åka pulka i fredags. Det var en rolig och skön dag i backen. Nu hoppas vi att snön får vara kvar så att vi kan njuta av riktig vinter ett tag. Om man vill ta med sig pulka till skolan går det bra men glöm inte hjälmen. Vi har även spolat isen i hockeyrinken så skridskor på rasten går också bra.

Det är väldigt bra om ni skickar med ett ombyte som kan ligga i era barns lådor i kapprummet. Snön gör att man blir blöt. Det är också väldigt blött på golvet i kapprummet så det är bra med inneskor.

Denna vecka lämnar vi ut årets första läxa. Lär er 2:ans tabell och fyll i pappret i svenska. Lämna tillbaka läxan på onsdag.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag. GLÖM inte kläder.

Onsdag: lämna- tillbaka- läxan- dag.

Trevlig helg

Jenny & Johan

………………………………………………………………………………………………………………………….

Vecka 2

Hej!

Vad kul det var att träffa alla igen! Hoppas att ni haft ett skönt lov. Nu kör vi med full fart den sista terminen på lågstadiet innan årskurs 4 väntar.

Framför oss har vi en termin med olika händelser. Vi kommer att genomföra de nationella proven under v. 11 – 20 och då kommer inga ledigheter att beviljas.

Vi har ju tjänat in pengar som vi ska använda till något trevligt. Eleverna har haft olika förslag men än är inget bestämt. Det vi har bestämt är att av pengarna ska vi skänka 10 kr var till familjer och barn på flykt från Syrien. Vi har tittat på Röda korsets stödinsatser.

Skolan har redan nu bokat Kvarntorp i hopp om att det kommer snö. Om det kommer snö åker vi dit fredag den 16/2. Mer information kommer.

Schemat kommer att se ut som förra terminen. Vi gör ett byte med slöjdgrupperna så träslöjd får textilslöjd och tvärtom.

I torsdags fick eleverna sina ipads/lärplattor vilket betyder att nu har alla varsin. Eleverna var mycket spända och glada. Många funderade om de nu fick använda den som de ville men självklart är det samma regler som gäller. Lärplattorna är ett komplement till de andra läromedlen som vi använder. Vi behöver bara inte turas om i användningen.

Fadhel som har arbetat i Johans klass kommer att sluta hos oss. Istället kommer Souhad arbeta med oss vilket vi tycker ska bli roligt.

Glöm inte att lämna in anmälan om föreläsningen med Maria Dufva den 27/1. Anmälan ska vara inne senast den 19/1.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag.

Ha en skön helg

Jenny & Johan

————————————————————————————-

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

VI ÖNSKAR ER ALLA ETT RIKTIGT SKÖNT JULLOV SÅ SES VI IGEN MED NYA KRAFTER ONSDAGEN DEN 10 JANUARI

MÅ GOTT

JENNY &  JOHAN

**************************************************************************

vecka 50

Hej!

Wow, vilka fantastiska barn ni har! De var superduktiga på Lucia. Vi hade tre framträdanden, Först på kvällen för er föräldrar. Tack till er alla som kom, det är väldigt uppskattat att få visa vad man har lärt sig för sina föräldrar och/eller syskon. På Luciamorgon åkte vi med bilar till Orkla i Kumla och där gjorde vi succé. Vi tjänade också in de första pengarna till en klasskassa, 3000 kr fick vi! Ett stort tack till alla er som hade möjlighet att köra så att detta blev möjligt för oss.

Väl tillbaka till skolan sjöng vi för alla elever i gymnastiksalen. Då var många av oss trötta men det gick väldigt bra.

I övrigt håller vi på att knyta ihop påsen med allt som vi lärt oss denna termin. Vi gör färdigt sådant som blivit liggandes och gör klart det vi håller på med.

Berättelsen om Vilda och Molly slutade lyckligt då Vilda hjälpte Molly och de blev vänner. Alla kompishandlingar som vi har fått tagit del av sparar vi som påminnelse i klassrummet. Hur man är som vän och att våga stötta de som är utsatta och stoppa elakheter är en viktig färdighet.

Denna vecka har vi träffat våra faddrar vid två tillfällen. I torsdags åt vi jullunch tillsammans och trots att vi är över 90 elever flöt allt på mycket bra. På fredagen hade vi julpyssel tillsammans. Då var vi tvungna att dela upp oss i tre grupper men det fungerade också bra.

Efter jul kommer både Hanan och Lex att lämna oss. Lex flyttar till Åsbro och Hanan till Långängen. Vi kommer att sakna dem och önskar dem lycka till.

Nästa vecka:

På måndag går de elever som inte deltar på julspelsövningen ner till Alléskolans julshow med start kl. 13.00. Vi räknar med att vara tillbaka till skolan lite senare än vanligt ca 14.15

På onsdag är det genrep för de elever som är med i julspelet kl. 12. Alla kläder ska då tas med!

På torsdag är det julavslutning. Vi börjar som vanligt och efter julspelet ca kl. 10.00 är det jullov.

Vårterminen startar igen onsdagen den 10 januari.

Trevlig 3:e advent

Johan & Jenny

————————————————————————————

Vecka 49

Hej!

Vi har nu börjat med varsin högläsningsbok om julen. Jennys klass läser ”Skorstensjul” och Johans klass ”Sunes jul” samtidigt har vi lite mys med tända ljus vid tavlan. Alla elever har fått varsin snällkalender med olika uppdrag där man ska göra snälla saker om människor i sin omgivning.

Denna vecka har vi gjort det sista uppdraget i NTA-lådan. Vi fick prova olika hjälpmedel, tekniska uppfinningar för att underlätta vardagen för oss människor. Eleverna jobbade på bra.

I svenska har eleverna skrivit en faktatext om elefanternas språk som vi har läst om tidigare. Texten ingår som uppgift till det bedömningsstöd vi arbetar med från skolverket.

Mycket tid går åt till att träna luciasångerna och vi kommer att fortsätta med det innan det är dags för framträdandet.

I matematik kämpar en del på med uppställningar och en del har börjat att repetera multiplikation. Glöm inte att hemma prata matematik och träna på klockan och tabellerna i multiplikation.

Arbetet om vänskap fortsätter och vi har fått ytterligare kompishandlingar att ta till om vi ser att andra elever blir drabbade av elakheter.

Nästa vecka:

Idrott måndag och torsdag

Lucia tisdag 12/12 kl. 18.30

Lucia onsdag 13/12 kl. 7.00

Ha en skön 2:a advent

Jenny & Johan

………………………………………………………………………………………………………………………….

Hej Vecka 48

Denna vecka fick Jennys klass gå till Alléhallen och bada på idrotten. Något som eleverna har längtat efter.

Vi har fortsatt med att arbeta med faktatexter. Träningen är att kunna plocka ut nyckelord och skriva en egen text utifrån dessa ord. Vi har också börjat att träna stavning med ord som innehåller e eller ä.

Vi har haft extra träning med luciasånger vid två tillfällen men det är viktigt att eleverna tränar hemma också så att de kan sjunga med i texterna.

I NO fortsätter vi med NTA och denna gång undersökte vi hur vattenpass fungerar. Titta in bilder på bloggen. I arbetet med kroppen har vi denna vecka läst om lungorna, hjärtat och blodet. Det blir många funderingar och frågor om hur kroppen fungerar.

I SO fortsätter arbetet med värdegrund.

På bilden fick eleverna denna vecka skapa skelett av tops. Det blev många härliga bilder.

Glöm inte att lämna in lappen om skjuts på Lucia-dagen.

Nästa vecka:

På måndag har Johans klass bad på idrotten och Jennys klass har ingen idrott.

På torsdag idrott som vanligt.

Trevlig första advent!

Jenny & Johan

**************************************************************************

Vecka 47

Hej!

Vilken härlig start vi fick på veckan med snölek på rasterna. Eleverna var blöta när de kom in och vi vill bara påminna om att skicka med extra kläder. Det är också bra om eleverna har inneskor nu när kapprummets golv fylls av snö som smälter.

I svenska fortsätter vi med faktatext och denna vecka har eleverna skrivit fakta från en gemensamtext tillsammans två och två. Vi har börjat med bedömningsstödet i läsning men fick ta en paus denna vecka då Marika var hemma. Vi hoppas hinna läsa med alla nästa vecka.

Vi har läst ännu ett kapitel om Vilda och Molly och fått tagit del av ytterligare kompishandlingar när man ser någon bli utsatt för prat bakom ryggen och får saker förstörda.

I matematik har en del börjat med sambandet mellan multiplikation och addition något som vi kommer att arbeta med fram till jul.

I NO har vi börjat med ett nytt arbetsområde som handlar om kroppen. Denna vecka har vi studerat skelettet och musklerna.

Som vi har sagt innan så är vi i trean ansvariga för Luciafirandet på skolan. Vi har tackat ja till att åka till BOB i Kumla och lussa på Luciamorgonen. Det innebär att vi endast hinner med en uppvisning för skolan och då får inte ni föräldrar plats. Vi kommer istället genomföra ett Luciatåg kvällen innan den 12/12 kl. 18.30 då ni är välkomna. Mer information kommer. Vi kommer bl.a. behöva hjälp med skjuts till Kumla.

Nästa vecka:

På måndag har Jennys klass bad på idrotten och Johans grupp har ingen idrott. Nästa vecka byter vi.

Trevlig helg

Jenny & Johan

……………………………………………………………………………………………………………………….

Vecka 46

Hej!

Vi fortsätter med att lära oss uppställningar i matematik. Det är riktigt svårt och det behövs många upprepningar innan det sitter. Öva gärna hemma med olika tal.

I svenska fortsätter vi med att arbeta med faktatexter. Vi har skrivit text tillsammans i klassen och en del elever har börjat med att skriva egna. Vi har också börjat arbeta med stavningsregeln som gäller dubbelteckning. När vokalen är lång eller kort ex. Glas, glass.

I SO fortsätter vi med värdegrund och tittar på en programserie om vänner. Vi har även läst mer ur boken om Vilda och Molly. Då har vi fått tagit del av kompishandlingar som man kan använda sig av när man ser andra bli utsatta.

På musiken tränas det för fullt till Lucian. Edvina kommer att undervisa hela klasserna istället för halvklass fram till Lucia.

På idrotten har eleverna fått undervisning i HRL, hjärt och lungräddning.

I torsdags träffade vi våra fadderbarn och gick ut till skogen där vi spelade naturbingo. Eleverna var väldigt duktiga och tog väl han om sitt fadderbarn.

Nu när vi går i trean är de som vill välkomna att delta i julspelet som vi har som avslutning innan jul varje år. Träningen ligger på måndagar sista passet.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag. De som har julspelsövning har ingen idrott på måndag.

V.48 har Jennys grupp bad på idrotten.

Trevlig helg

Johan & Jenny

………………………………………………………………………………………………………………………….

Vecka 45

Hej!

Tänk att det redan är november. Veckorna bara rusar iväg. Eleverna vekar ha mått gott av ett höstlov och var peppade på att komma igång med jobb.

Denna vecka har vi börjat att arbeta mer systematiskt med värdegrunden, vilka grundläggande värderingar man har mot andra människor. Vi har börjat att läsa en bok om Vilda och Molly och får följa båda flickornas upplevelser på samma situation. Vi kommer även att se på filmer som tar upp olika dilemman som vi har som utgångspunkt i diskussioner.

I svenskan har vi fortsatt arbetet med ng-ljudet och nästa vecka blir det ett läxförhör till med 5 ord som man ska kunna stava till. Vi har även börjat att prata om faktatexter. Arbetet kommer att mynna ut i att eleverna självständigt ska skriva en egen faktatext.

I matematik är det fortfarande uppställningar med både addition och subtraktion som gäller.

I NO har eleverna denna gång fått vara uppfinnare och konstruera ett bärhandtag så att man kan bära tunga påsar utan att få ont i händerna. Ni får kolla in bloggen för att se alla smarta bärhandtag som tillverkades.

På musiken har vi börjat att träna Luciasånger. Som tradition på skolan är det år 3 som ansvarar för Luciatåget på skolan. Vi kommer att ha två föreställningar på Luciamorgon den 13/12. Alla har fått ett eget sånghäfte med sånger att träna på.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag. GLÖM INTE KLÄDER!

De elever som tränar med julspelet kommer att ha övning på måndagar 13.30 och då har de som går i Jennys klass ingen idrott.

Ha en skön helg

Jenny & Johan

………………………………………………………………………………………………………………………….

Vecka 42

Hej!

Den här veckan har alla elever fått göra bedömningsstödet i matematik. De var väldigt duktiga och koncentrerade.

På SO har vi börjat att arbeta med FN och barnkonventionen.

I NO fortsätter vi med att lära oss namnen på de olika föremålen som skyddar saker eller personer. Eleverna får några av dem i läxa till nästa vecka.

I svenska har vi tittat på ord som stavas med ng-ljudet och fortsatt med att skriva berättelser.

I matematik har Jennys klass börjat med uppställningar och det var riktigt klurigt men de flesta har börjat att förstå hur man gör.

Nästa vecka:

Nu är det som vanligt igen med idrott måndagar och torsdagar.

På torsdagskväll kl. 18.00 är ni alla välkomna och lyssna på era barn när de sjunger sånger och titta på deras arbeten om hösten och vänskap.

Fredag har skolan maskeraddag och alla som vill får klä ut sig men man får inte han någon mask för ansiktet.

V. 44 är det höstlov och ingen skola.


Hej                                                                                                 Vecka 41

 

Hösten har kommit till oss och regniga dagar är det bra med regnkläder. Det var många barn som var blöta efter rasterna igår. Påminner om att det kan vara bra att ha ett ombyte i skolan så att man kan klä sig torrt om man blir blöt.

På NO fortsätter vi med NTA och våra föremål som skyddar. Denna gång skulle man beskriva föremålen för sin NTA-kompis så att den kunde gissa vilken det var man tänkte på. Vi har även tittat på svampens olika delar.

I SO fortsätter jobbet med vikingar och det var läxförhör på nyckelorden. Något som gick bra för de flesta. En del behövde dock träna lite mer på läxan.

I matematik och i svenska fortsätter vi som förut. I Jennys klass kommer en del elever få ta hem matematikboken för att arbeta ikapp i de fall man halkar lite efter.

På musiken sjunger vi kompissånger och sånger om fred inför FN-dagen som är om 2 veckor.

I måndags var det elevråd på skolan. Gunilla och Anna berömmer de eleverna för att vara aktiva och ta sitt uppdrag på allvar. Kul tycker vi. Det går att följa elevrådets arbete på deras blogg elevrådet.se 

Nästa vecka:

Idrott för Jennys klass endast på torsdag.

Johans klass har bad på måndag – GLÖM INTE BADKLÄDER.

På torsdag går Johans klass för sista gången till Kulturkul på kulturskolan. Kom i tid på morgonen.

Trevlig helg

Jenny & Johan

————————————————————————————-

Vecka 40

Hej !

Tack alla ni som kom till föräldramötet. Vi tänkte här skriva lite kort om de områdena vi tog upp. Vi tog upp hur läget i klasserna är och hur viktigt det är att vi ger varandra arbetsro så att man kan arbeta. Vi tog även upp vikten av att komma igång med arbetet och inte stanna vid minsta motstånd. Vi var tyvärr också tvungna att ta upp hur en del i klasserna har börjat att använda ett grovt språk vid tillsägelser och besvikelser. Vi uppmanar alla att prata med era barn om detta.

Vi visade vilka olika arbetsområden vi kommer att arbeta med fram till jul. Till våren, från den 12 mars till 18 maj, är det sedan dags för de nationella proven i matematik och svenska. Under den tiden beviljar vi inga ledigheter. Vi påminde även om våra bloggsidor där all information läggs ut.

VI visade våra scheman och påminde om längre dagar måndagar samt torsdagar och det är på dessa dagar som barnen har idrott så glöm inte att skicka med idrottskläder!

Vi har läxor som förra året fredagar till onsdagar.

Vi kommer att ändra rutinerna runt sjukanmälan. Alla elever på eken ska ringa till ekens fritids 0582-685415 / 072 220 73 78 och sjukanmäla sig innan klockan 8.00 varje dag.

I går var det Johans klass tur att gå till kulturskolan och ha kulturkul. Eleverna tyckte att det var riktigt kul. De kommer att gå dit två torsdagar till och det är viktigt att man inte kommer försent för då missar man besöket.

Jennys klass hade istället dubbla idrottslektioner. Trivselgruppen har träffats och byggt ”Walk board” till alla klasserna som man kan ha på rasterna. Alla klasser har även fått bollar och annat till rastaktiviteter. Nu gäller det att alla är rädda om sakerna och håller reda på dem så att vi har kvar dem länge.

I NTA har vi sorterat föremålen efter om de skyddar saker eller personer. Se bloggen för bilder.

På SO fortsätter det spännande arbetet med vikingar.

Nästa vecka:

Jennys klass har bad på måndag och vanlig idrott på torsdag.

Johans klass har ingen idrott på hela veckan men går till Kulturkul på torsdagen. KOM I TID.

På onsdag ska läxan in!

Ha en trevlig marknadsdag och helg! Johan och Jenny

……………………………………………………………………………………………………………………

Vecka 39

Hej!

Vi fortsätter att arbeta med skiljetecknen punkt, frågetecknet samt utropstecknet. Eleverna arbetar i ett häfte och ska också börja använda dem i fritt skrivande.

I matematik är det fortfarande division som vi arbetar med men även hur man delar upp tal i 100-tal, 10-tal och ental.

I NO har vi nu öppnat NTA-lådan som heter ”Testa teknik” där vi först möter olika skyddsutrustningar för människor och föremål.

I fredags var det dags att äntligen träffa sitt nya fadderbarn! Spänningen var stor och tillsammans gick de en ”Lära-känna-promenad”.

Johans planerade möte med kulturskolan blev uppskjutet en vecka. Första träffen bir nästa vecka.

Vi har äntligen fått ordning på schemat och Johans klass kommer också att gå längre på måndagar till kl. 14.10

Vi pratar mycket om att det krävs att man under lektionerna verkligen arbetar på och inte hittar på andra saker om man ska ha en chans att följa med.

Vi har också bekymmer med att en del elever har ett språkbruk som inte är ok. Prata gärna hemma om vilka ord som är ok att använda mot andra personer, barn som vuxna.

Skolan samlade in 1330 kr i kontanter till Clowner utan gränser i samband med skoljoggen. Tack alla ni som skänkte en peng.

Nästa vecka:

På måndag har vi föräldramöte kl. 17.30 hoppas att många av er kan komma.

Idrott för Jennys elever måndag och torsdag.

Johans klass har idrott måndag och kulturkul på torsdag.

Johans klass slutar från och med nu kl. 14.10 på måndagar.

V.41 på måndagen har Jennys klass bad.

Ha en skön helg

Jenny & Johan

…………………………………………………………………………………………………………………………

Hej                                                                                 Vecka 37

Vi har börjat med att arbeta med återberättande text. Att kunna plocka ut vad som händer först, sedan och sist i en text. Vi fortsätter även med att skriva berättelser.

I matematik har vi arbetat med bråk och kommer nästa vecka att arbeta med division.

I övrigt rullar det på som vanligt och det märks att vi börjar komma in i rutinerna igen efter sommaruppehållet. Vi lägger stor fokus på läsning och det är väldigt bra om ni ser till att ert barn läser hemma, helst varje dag. Vi har nu fått ordning på vårt skolbibliotek och på torsdagar har vi Tomas här som arbetar som bibliotekarie. Det går bra att låna hem böcker precis som från ”stora” biblioteket.

I onsdags var det dags för den årliga Skoljoggen. Vi i trean höll i uppvärmningen och det skötte eleverna elegant. Sedan var det dags för att springa/gå i spåret.

Jennys klass var ännu en gång till Kuben, för att delta i ”Kulturkul”. Vi hade det väldigt roligt och nästa torsdag är sista gången. Sista gången ska allt spelas in.

I fredags hade Jennys klass besök av Alva och Paula, två praktikanter från årskurs åtta. Johan var hemma och vårdade sitt barn och klassen blev uppdelad i övriga klasser på Eken. Det fungerade väldigt bra.

Nästa vecka:

Idrott måndag

Torsdag Johans klass idrott och Jennys klass ”Kulturkul”

Onsdag ska läxan in – HJÄLP era barn att packa ner den.

Boka torsdag den 5 oktober för föräldramöte mer information kommer.

 Ha en trevlig helg!

Jenny & Johan

 **************************************************************************

Hej vecka 36

Vi fortsätter med det som vi börjat med förra veckan. I svenska skriver vi berättelser och tränar på att få med en inledning – handling- avslut. Viktigt är också att eleverna börjar bli mer säkra på att skriva meningar med punkt och stor bokstav. Johans klass arbetar med berättelser och att återberätta i svenskaboken.

I matematik är det repetition, problemlösning och viktenheterna kilogram och hektogram som studeras närmare.

I SO har vi arbetat med asagudarna, Oden och Tor.

Jenny klass var till kulturskolan på Kulturkul i torsdags där vi träffade Elin och Erika. Det var verkligen kul, se inlägg på bloggen. Johans klass kommer att få träffa kulturskolan om några veckor.

Alla elever har fått en plastlåda på sin hylla där ni kan lägga extra kläder och det är verkligen bra med ett ombyte i fall något händer. Vill också påminna om inneskor som alla behöver ha i matsalen och slöjden.

Denna vecka får eleverna sin första läxa och precis som förra året lämnar vi ut läxan på fredagar och de ska lämnas tillbaka på onsdagen. Det är väldigt viktigt att ni som föräldrar stöttar era barn med läxan men också hjälper dem att lämna in den i tid.

Nästa vecka:

Johans klass har idrott måndag – torsdag

Jennys klass har idrott på måndagen och på torsdagen går vi till Kulturskolan.

På onsdagen är det skoljoggen mer info finns på bloggsidorna. Alla som vill får skänka en springslant.

Ha en skön helg!

Johan och Jenny

…………………………………………………………………………………………………………………………

Hej Vecka 35

Denna vecka har vi arbetat med berättelser på svenskan. I klassen läser vi högt ur en bok som handlar om Vikingatiden.

I SO arbetar vi med järnålder och vikingar. På NO har vi pratat om olika näringskedjor.

På matematiken är det fortfarande en hel del repetition om olika räkningsstrategier.

Varje läsår blir vi erbjudna att få vara med kulturskolan. Denna termin ska vi få delta i kulturkul med Erika och Elin. Vi kommer att få träffa dem tre torsdagar i rad under en fm. Jennys klass är först ut redan nästa vecka.

Nästa vecka:

Idrott måndag och torsdag. GLÖM INTE KLÄDER OCH HANDDUK.

 

Trevlig helg!

Johan

………………………………………………………………………………………………………………………….

Hej!                                                                                                   Vecka 34

Första veckan har redan gått och det var så roligt att se alla igen. Första skoldagen inleddes som brukligt men en storsamling med sång och dans av lärarna. Vår maskot Charlie var med. Alla nya elever och lärare fick en välkommen-till-skolan-nalle av trivselgruppen. Efter samlingen fick alla elever glass i klassrummen.

Denna vecka har vi haft en mjukstart. Vi har bl.a. målat självporträtt, funderat på vad vi vill lära oss i trean och tagit upp mycket praktiskt runt skoldagen.

Ni kommer att få ett schema hemskickat men det är inte riktigt klart ännu. Vi vet dock att vi kommer att gå längre två dagar i veckan. Måndagar och torsdagar slutar vi 14:15 och övriga dagar slutar vi som förra året 13:45. Idrotten ligger på måndagar och torsdagar.

I Jennys klass har Emil börjat hos oss och vi hälsar honom hjärtligt välkommen. Omar som tidigare även gått i förberedelseklassen kommer nu att vara i Jennys klass alla dagar. Osama och Asmaa kommer fortsätta att vara både i klass och i förberedelseklassen.

Som vi berättade innan sommarn så har Alexander och Mary flyttat.  Även Jessica i Johans klass har flyttat.

Det är även förändringar bland personalen. Monika, Anna och Rasmus som var resurser i klasserna har fått andra uppdrag. Istället kommer Johan Högberg, nyanställd fritidspedagog, att arbeta i båda klasserna som resurs. Niklas Odenmark kommer att vara i Johans klass nu i början av terminen. Vi hälsar dem hjärtligt välkommen till oss i trean Annars ser det ut som i tvåan: Jenny ledig onsdagar, Johan och Mats här varje dag.

Johans klass har fått en ny och egen ingång precis vid klassrummet. De elever som har fritids får efter skoldagen ta med sig väskan och gå ut och runt till fritids Rönnen där Frank, Monika, Felix och Aida möter upp.

Vi kommer att fortsätta med läxor fredag till onsdag men vi meddelar när vi kör igång.

Vi vill påminna er om att anmäla frånvaro varje dag på telefonnr: 0582-685459 annars blir det oanmäld frånvaro i edwise.                                                                                                        Alla elever behöver även ha inneskor främst i matsalen och träslöjden.                                       Kommunen fortsätter att ge frukt till f-3 varje dag men ibland är det gott med en extra frukt på eftermiddagen om ni vill skicka med något                                                                                  Alla elever kommer att få en plastback där ni kan lägga extra kläder, vilket kan vara bra att ha när höstrusket kommer.

Nästa vecka:

Idrott måndag och torsdag, vi är ute vid ok väder.

Fredag är det stängt både på skolan och fritids.

Händer v. 36: På måndagen är Jenny på utbildning, Eva Medin kommer som vikarie. Onsdag den 6/9 är det skoljoggen.

Ha en skön helg !

/Jenny och Johan

………………………………………………………………………………………………………

V.23

Hej!

Nu närmar sig sommarlovet för eleverna och det är mycket olika saker som ska hinnas med nu så här på slutet av terminen. Eleverna arbetar vidare med Matteflex och positionssystemet. På SO- lektionen sist summerade vi och repeterade vi vad vi har lärt oss och på musiklektionerna tränas det för fullt på avslutningssångerna.

Vi har haft våra sista NTA-lektioner då vi arbetade med luft och gjorde en kemilabb med bikarbonat och ättika. Ni får titta på våra bloggar för bilder.

Idag(fredag) har vi haft Olympiad på skolan. Det har varit full aktivitet hela dagen med lekar och tävlingar.

 

Nästa vecka!

Klassresa på måndag, barnen tar med sig kläder för utelek. Vi kommer att ha med oss korv med bröd till lunch men det är bra om alla tar med sig en liten matsäck. Inget godis eller läsk. Barnen kommer tillbaka till skolan Ca 14.00.

På tisdag kommer vi att packa hem allt som är färdigt för detta läsår och eftersom det också är gymnastik är det bra om eleverna har med sig en extra påse att lägga allt i.

Torsdag 15/6 har vi avslutning och vid vackert väder firar vi som vanligt i Hembygdsgården och alla är då välkomna. Barnen börjar 8.15 som vanligt och sedan tågar vi upp till Hembygdsgården. Avslutningen beräknas ta en timme och därefter är det SOMMARLOV! Vid dåligt väder har vi avslutning i gymnastiksalen och då får tyvärr endast personal och elever plats.

Trevlig helg!

Johan & Jenny

 

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

V.22

Hej !

Denna vecka har vi fortsatt att läsa böcker och sett på filmer av HC Andersen.

På NTA har vi gjort olika uppdrag i klasserna. Johans klass har fått titta på saltkristaller och testat vad som händer om man lägger dem i vatten. Jennys klass har experimenterat med luft. Sen har båda grupperna separerat färg. Vi upptäckte att i svart färg fanns det både lila, blått och turkost. I den bruna färgen fanns orange och rött.

SO-lektionerna handlar nu om olika traditioner och högtider som är kopplade till sommaren. Just nu har vi både tittat på film, diskuterat och skrivit om pingst och om midsommar.

I matematik pågår Matteflex för fullt och vi har fortsatt att arbeta med ental, tiotal och hundratal.

Obs! Nästa vecka går vi i skolan onsdag, torsdag och fredag.

På fredagen har vi olympiad och då behöver barnen ha på sig kläder för utelek.

Nästa vecka!

Måndag 5/6, skolan stängd. Fritids öppet.

Tisdag 6/6 Skolan stängd .Fritids stängt

Fredag 9/6 olympiad, Tag med kläder för utelek.

V:24

Måndag 12/6 , Klassresa till Kumla.

12/6 kommer 2:an åka buss till Kumla och leka i sjöparken där. Vi kommer tillbaka till skolan ca. 14:00 den dagen. Det är bra om barnen har med sig en lite matsäck. Vi kommer ta med korv från skolan.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

V. 20

Hej!

Den här veckan har vi arbetat vidare med religion på SO-lektionerna. På NO-lektionerna har eleverna arbetat med vatten och blommor. Vi tillverkade ett kretslopp med vattnets olika faser.

På engelskan arbetar vi med djur och klockan. Åsa skickar med en hälsning angående engelskaläxan. Eleverna bör både kunna säga orden och stava orden på engelska, bra är om eleverna tränar några gånger under veckan.

På matematiken fortsätter vi med Matteflex och positionssystemet.

På tisdag är det talangjakt på skolan under förmiddagen. Då är det ett antal elever som ska uppträda. Eftersom det var många av eleverna som ville uppträda, och det endast fanns plats för ett begränsat antal, så avgjorde lotten vilka som fick uppträda.

Nästa vecka!

Tisdag 23/5, talangjakt och invigning. Obs! Förlängd skoldag, eleverna slutar 15.00! Tiden som eleverna gör extra får de ta ledigt på onsdagen. Då har de möjlighet att sluta kl: 12:00 om eleverna kan.  De elever som inte kan sluta tidigt av olika anledningar, har lektioner resten av skoldagen som vanligt.

På tisdagen byter inte Jennys elever om till idrotten, då de endast har utelek.

På tisdagen är det ingen idrott för Johans grupp.

Ni föräldrar är såklart välkomna på invigningen den 23/5 mellan 13:00-15.00.

Varmt Välkomna!

Obs! Nästa vecka går eleverna i skolan tre dagar, måndag, tisdag och onsdag

Torsdag 25/5, skolan stängd, fritids stängt

Fredag 26/5, skolan stängd, fritids öppet.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

V.19

Hej!

Veckorna rasar iväg nu! Det ju endast sex veckor kvar av den här terminen och läsåret. Det är mycket som ska hinnas med, så det är skönt att eleverna är superflitiga!

Vi håller fortfarande på med Matteflex. Det verkar som alla eleverna tycker detta program är roligt och lustfyllt. Då är det ju bra att de tränar sig på en rad olika matematiska förmågor under tiden.

Den här veckan har Johans klass gått till Bergöö-huset här i Hallsberg. Där fick vi en visning av Curt som arbetar där. Barnen tyckte att det var en väldigt spännande och intressant dag.

I svenska har vi börjat att läsa böcker av HC Andersen en mycket känd författare från Danmark.

På tisdagen simmade Johans tvåor i Allèhallen.

På SO-lektionerna lär vi oss fortfarande om olika religioner. PÅ NO- lektionerna arbetar vi med NTA-lådorna. Denna vecka blandade vi salt och grus föra att sedan separera dem igen.

Den 23:e maj är det invigning av skolans nya lokaler ni är alla välkomna till våra lokaler mellan kl. 13 – 15. En separat inbjudan skickas hem i dag men en förfrågan om möjlighet till komp dagen efter.

Varmt välkomna!

Nästa vecka:

Idrott som vanligt tisdag och torsdag.

Trevlig helg!

Johan & Jenny

………………………………………………………………………………………………

V.18

Hej!

Den här veckan har det ju varit strålande väder och barnen har verkligen njutit i solskenet. Då har det verkligen passat bra att vara ute, så på NO-lektioner har vi verkligen utnyttjat detta. Barnen har fått göra fältstudier och undersökt vårblommor.

Vi arbetar vidare med Matteflex.

I SO arbetar vi vidare med religion. Vi håller på att avsluta delen med kristendom och under nästa vecka kommer vi att lära oss mer om Islam.

Barnen har fått hem en enkät som vi önskar att ni vårdnadshavare ska fylla i. En del av er har fått hem en webbaserad enkät där ni fått ett eget login, och en del av er har fått hem en enkät som ni skriver  direkt i pappret och lämnar in tillbaka till skolan.

Nästa vecka!

På måndag kommer eleverna få en guidad tur på Bergöö-huset i Hallsberg.

På tisdag kommer eleverna bada/simma och kommer tillbaka till skolan 14:00. Kom ihåg badkläder!

trevlig helg!

Johan & Jenny

………………………………………………………………………………………………..

V.17

Hej!

På SO-lektionerna den här veckan har vi arbetat med hur man firar valborgsmässoafton, och var seden med att tända eldar kommer ifrån. På NO -lektionerna har eleverna arbetat med NTA.

På mattelektionerna arbetar vi med addition och subtraktion i matteboken och 3–5 gånger i veckan arbetar eleverna med ett material som heter Matteflex. Det är ett webbaserat träningsprogram för elever som syftar till att förbättra matematisk förmåga. Övningarna i programmet tränar centrala matematiska färdigheter. Matteflex utgår från aktuell forskning gällande hur matematiska färdigheter utvecklas och lärs in.

Nästa vecka har eleverna i Johans tvåa ingen idrott.

Nästa vecka: V.18

Måndag, 1/5, Skola och fritids stängt!

Tisdag, 2/5 ingen idrott.

Trevlig helg!

Johan & Jenny

 

………………………………………………………………………………………………………………………………

V.16

 

Hej!

Nu har vi kört igång igen efter lovet! Det var verkligen supertrevligt att träffa alla pigga och glada barn igen!

I onsdags gick hela tvåan tillsammans till Långängsskolan för att titta på en teaterföreställning. Den hette ”Det lilla stora livet” och handlade om att verkligen leva livet och att uppskatta de små sakerna i vardagen. Föreställningen var verkligen mycket uppskattad både av vuxna och barn.

På NO- lektionerna har vi nu börjat med NTA-lådan förändringar. Den handlar om hur ämnen kan förändras. I vårt första uppdrag fick vi undersöka hur en brustablett förändrades när vi la den i  vatten. Från fastform till gasform.

På SO lär vi oss om olika religioner.

Vi vill verkligen uppmuntra er att anmäla till simskolan i vår. Eleverna har fått lappar med sig hem.

Ni måste själva ringa och anmäla ert barn till simskolan, samt fylla i lappen och lämna tillbaks till skolan.

Trevlig helg!

Johan & Jenny

………………………………………………………………………………………………….

Vecka 14

Hej!

Oj, tänk att vi redan är framme vid påsklovet! Arbetet med rymden börjar lida mot sitt slut och vi har denna vecka visat våra kunskaper i ett Kahoot.

I svenska arbetar vi med faktatexter och just nu skriver/ska skriva eleverna en faktatext om något från rymden. Dessa par/gruppuppgifter ska sedan redovisas muntligt för klassen.

Johans klass har varit till Alléhallen och simmat. Jennys grupp har gjort rymdmonster till vår ”planet” Fantasia. Kolla in bloggen.

På fredag ska vi avsluta skolan med påskmys. Lite film, glass och pyssel ska vi hinna med. Josefin som arbetade i Jennys klass förut ska också hälsa på.

Denna vecka blir det ingen läxa men de som vill tar med sig en läsbingo hem. Vi önskar att ni lägger fokus på läsning när skolan har ett uppehåll.

Alla elever som inte klarat 25 meter bröstsim blir erbjuden gratis simskola under våren. Det är väldigt viktigt att ni tar denna chans. Eleverna har fått med sig lapp hem om detta. Ni ska själva ringa in och anmäla er och sen lämna lappen till oss i skolan. Grupperna blir snabbt fulla så ring direkt! Vi hjälper er vid problem.

Onsdagen den 19/4 ska vi få gå på teater i Långängsskolan.

Obs! Jenny påminner om att böckerna som eleverna lånade på biblioteket ska lämnas tillbaka  senast den 18/4 till biblioteket.

Vi önskar, att ni som har barn i Jennys klass lämnar in lappen om samtal så fort som möjligt.

Johans elever kommer få med sig lapp hem om samtal efter lovet.

Ha ett riktigt skönt påsklov så ses vi igen tisdagen den 18/4

GLAD PÅSK

Jenny och Johan

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Hej!

Vecka 13

Denna vecka har hela skolan haft läsvecka. Eleverna har fått läsa extra varje dag och fått fylla ett ”rör” med sugrörsbitar efter ett antal sidors läsning. Mer och mer fylls på.

I NO fortsätter jobbet med rymden och flera av eleverna är klara med sina ”Rymdböcker” de blev väldigt fina och eleverna är stolta. I svenskan skriver vi faktatexter i par om rymden.

På SO är det religion och prat om påsken och den kristna religionen.

I matematik fortsätter arbetet med multiplikationstabellen 5.

Asrom och Huzeifa har lämnat förberedelseklassen och börjat i Johans grupp. Kristaps går i Jennys grupp 4 dagar i veckan. Omar och Osama är med Jennys grupp vissa lektioner och det gäller även Asmaa i Johans grupp. Vi hälsar dem välkomna till oss. Vi är nu 40 tvåor tillsammans.

VI vill att ni hjälper till att påminna era barn om läxan. Alla får läxa på fredagar och den ska tillbaka på onsdagen. Det är många som aldrig lämnar in läxan eller alltid försent. Här behöver era barn ert stöd.

Nästa vecka:

Johans klass har bad på tisdag och kommer tillbaka strax innan 14.00. Jennys klass har då ingen idrott. På torsdagen har barnen Idrott som vanligt. GLÖM INTE gymnastikkläder.

V. 15 är det påsklov

Trevlig helg

Jenny & Johan

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

V.11

Hej!

På NO- lektionerna har eleverna arbetat vidare med rymden och solsystemet. De har arbetat med solsystemet genom att bland annat skapa en plansch där de fått färglägga planeterna och placera dem i rätt ordning.

I arbetet med att vara källkritiskt har eleverna fått analysera reklam och skapa sina egna logotyper. Den här veckan har eleverna skapat sin egen reklamaffisch.

I tisdags rockade vi sockorna! Vi uppmärksammade barnen på vad Down`s syndrom är.

Vi har också arbetat med Earth Hour som är på lördag. Earth Hour startades 2007 i Australien och har sedan fått global spridning. Världsnaturfonden WWF uppmanar privatpersoner att under en timmes tid, den sista lördagen i mars, släcka onödig belysning och andra elektriska apparater. Syftet är att medvetandegöra människorna om klimatproblemet och förändra privatpersoners och beslutsfattares agerande i en mer miljövänlig riktning.

Vi uppmanar alla er därhemma att släcka ned era elektriska prylar, lampor och liknande på lördag 25 mars 2017 klockan 20.30-21.30

Nästa vecka: Kommer vi ha en läsvecka på skolan. Då fokuserar vi ännu mer på läsning, böcker och författare.

Tisdag: Bad för Jennys klass, Johans klass har ingen idrott.

Fredag: Pyjamasdag! De barn som vill får ha på sig sin pyjamas till skolan. Detta är meningen som en kul grej som eleverna själva har önskat via elevrådet.

Ha en trevlig helg!

Johan & Jenny

……………………………………………………………………………………………………..

Hej! Vecka 11

Den här veckan har verkligen varit händelserik!

Utbildningsminister Gustaf Fridolin var på besök. Barnen var verkligen stolta över att han besökte just deras skola.

Barnen i tvåan fick prata med elever i England. De fick ställa frågor till de engelska barnen och svarade även på deras frågor. Barnen var jätteduktiga och fick med sig en känsla om att de faktiskt kunde kommunicera med dessa engelska elever.

Vi fortsätter med vårt rymdtema. I NO har vi arbetat med månen och då har eleverna fått lära sig mer om månens olika faser.

I SO har eleverna arbetat med källkritik och då vi har analyserat olika sorters reklam. Vi har då övat oss på vem som ligger bakom reklamen och vad reklamen vill. Eleverna fick fundera över vad reklam är och i vilka sammanhang man möter den. Eleverna har fått träna sig i att se olika typer av budskap; reklam, nyheter och information och vad som skiljer dem åt.

På svenskan håller vi på att lära oss mer om vad som kännetecknar en faktatext och hur man skriver en sådan.

På fredag kommer vi äntligen att få träffa våra faddrar.

Nästa vecka kommer vi att ”Rocka sockorna” på tisdag den 21/3. Alla barn kan då ha olika strumpor för att visa att olika är bra.

Jenny klass kommer att besöka biblioteket på tisdagen så glöm inte att skicka med lånekortet.

Ha en bra helg!

Johan & Jenny

………………………………………………………………………………………………..

Hej igen!                                                                               Vecka 10

Den här veckan började tråkigt då vi haft skadegörelse på skolan. I Johans klassrum kunde eleverna inte vara på måndagen eftersom det var glassplitter på golvet. Det känns jättetråkigt med tanke på våra nya fina klassrum, men allt är lagat och fixat. En stor eloge till städpersonal, hantverkare och vaktmästare som var snabba och effektiva och som såg till att vi kunde flytta in i klassrummen igen.

Både Jenny och Johan har varit hemma i veckan för att vårda sina barn. I Johans grupp har Frida varit vikarie och i Jennys grupp gick Mats in och tog klassen.

På NO lektionerna arbetar klasserna med vår planet just nu. På svenskan ska vi arbeta med faktatexter, vad som kännetecknar genren och hur man skriver en faktatext.

På SO lektionerna kommer vi att arbeta med skolan, skolans regler, lag och rätt. Exempel på regler för skolan är att komma i tid och se till att alla får arbetsro i klassrummet. Vi kommer också arbeta med barnens rättigheter och skyldigheter. Exempelvis är det en rättighet att gå i skolan men också en skyldighet, då det är skolplikt enligt lag i Sverige.

Vi vill påminna er om att hjälpa era barn med att lämna in läxan i tid. Eleverna får läxan på fredag och den ska lämnas in på onsdagen.

Nästa vecka: Idrott som vanligt tisdag och torsdag. På engelskan kommer eleverna få prata med en skola i England via skype.

Ha det gott! Johan & Jenny

*************************************************************************************************

Hej!

Åter tillbaka i skolan efter sportlov.

Vi arbetar vidare med tema rymden. I många ämnen använder vi temat för att skapa sammanhang och inspiration bland eleverna.  vi har bland annat gjort en sol på bilden, och om solen handlar också veckans läxa om. Fråga gärna barnen om solen där hemma. På SO- lektionerna har vi arbetat med mobbing, vad det är, varför man mobbar men också hur man kan göra för att stoppa mobbing. Vi kommer att arbeta vidare med detta nästa vecka.

Ha det bra!

Johan & Jenny

 

………………………………………………………………………………………………

Vecka 7

Hej!

Redan framme vid sportlovet! Det har varit en härlig start på terminen i de nya lokalerna. Lite rörigt men vi börjar hitta rutiner. Snart kommer det möbler till ljusgården. Där vi kommer att få ett bibliotek och en del där vi kan skapa.

Denna vecka har vi firat alla hjärtansdag. Trivselgruppen pyntade skolan med kramrutor och hjärtan med olika uppmaningar om att sprida vänskap.

I matematik har vi tränat på klockan. Målet är att alla elever ska bli helt säkra på hel och halvtimmar. Sen arbetar alla efter sina egna klockmål.

I NO har vi denna vecka har vi skrivit om Vintergatan vilket även läsläxan handlade om.

I SO diskuterar vi demokrati och hur ett klassråd ska vara, vilket passade bra då det är elevråd på fredag.

I svenska skriver vi mycket både i par och enskilt och lägger extra fokus på stavningen med dubbelteckning.

I torsdags var vi inbjudna på en musikvandring i Adventskyrkan. Där vi fick träffa de tre stora kompositörerna Bach, Mozart och Beethoven. Vi fick bekanta oss med orgel, cembalo och piano. Det var en trevlig och spännande stund.

Denna vecka blir det ingen läxa istället får de elever som vill en läsbingobricka med sig hem. Vi hoppas att ni alla hinner med att läsa en liten stund varje dag mellan sportandet.

Veckan efter sportlovet jobbar vi på som vanligt.

Ha nu ett skönt sportlov och glöm inte läsningen ; )

Jenny och Johan

 

………………………………………………………………………………………………….

 

 

 

Hej                                                                                              Vecka 6

Den här veckan åkte Johans tvåor skridskor. En del av eleverna hade med sig skridskor och hjälm hemifrån och andra fick låna i ishallen.  Vill passa på att tacka att tacka alla frivilliga som ställde upp denna dag. Det går åt många händer till skridskoknytning!

Jennys tvåa hade sin sista lektion med kulturskolan den avslutades med en liten föreställning för år 1 och förskoleklass. Det är så roligt att eleverna får komma i kontakt med dessa instrument.  Det kanske inte är så vanligt att man får chansen att testa både fiol och cello annars, nu har eleverna fått möjligheten att få spela varje tisdag i flera veckors följd.  Tack till Kulturskolans pedagoger som har gjort ett jättebra jobb! Titta in på bloggen och lyssna på dem.

På SO lektionerna har vi inlett ett litet tema där vi lär oss vad demokrati är och hur det kan yttra sig i vardagen för eleverna, men också i ett större perspektiv där vi lär oss om hur Sverige är ett demokratiskt land.

I matematik har vi gjort symmetriska bilder. Det blev många fantasifulla konstverk.

Inom NO fortsätter jobbet med rymden denna vecka har vi pratat om universum och Big bang.

I Svenska har vi pratat om elevernas värld var gäller spel och tv-program. De har sedan två och två skrivit om en karaktär som de brukar möta. Vi har också arbetat med motsatsord.

Vi vill påminna om att fylla i enkäten som ni fick från skolinspektionen.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag. På torsdag ska vi få gå på en musikalisk vandring i församlingshemmet. Det blir därför ingen idrott denna dag.

Eleverna får inte heller någon läxa nästa vecka eftersom det är sportlov v. 8. Vi hoppas och önskar att ni i istället ägnar lite mer tid på läsningen mellan alla sportaktiviteter. De elever som vill får med sig läsbingo hem under lovet.

 Trevlig helg

Johan och Jenny

********************************************************************************************************

Hej                                                                                                                                                     Vecka 5

En något kortare vecka med ledig fredag för eleverna.

I svenska arbetar vi för fullt med vokaler och konsonanter. Främst nu med att förstå att vokalen har två olika ljud beroende på hur många konsonanter det finns bakom, ex. glas – glass och att det blir helt olika ord. Det är lite svårt men vi kommer att repetera det vid flera tillfällen.

I NO arbetar vi med rymden och denna vecka har eleverna skrivit om stjärnorna och letat upp sitt eget stjärntecken. De elever som inte visst när de var födda fick det i extra läxa.

I matematik arbetar vi fortfarande med tioövergångar med att få igång huvudräkningen och tänket: störst först och sen upp till tio. 6 + 8 = tänk 8 först och sen tiokompisen 2 vilket ger 4 kvar och 10 + 4 =14. Låter krångligt men det är oftast så man tänker automatiskt och det gör uträkningen enklare.

Jenny var på NTA- utbildning på torsdagen – om lådan som heter förändringar. Den kommer vi att öppna efter sportlovet.

Nästa vecka.

Johans klass åker skridskor på tisdag då har Jennys klass ingen idrott. Ta med hjälm och skridskor. Idrott som vanligt på torsdag.

Trevlig helg

Jenny och Johan

************************************************************************************************’

Hej!

Det känns som en försmak på våren nu när snön töat bort och talgoxen sjunger för fullt.

Den här veckan har det hänt mycket roligt! Återigen hade Jennys grupp besök av Kulturskolans duktiga pedagoger. Barnen är verkligen jätteduktiga på att spela både fiol och cello.

Vi håller fortfarande på med rymdtemat där vi lär oss om stjärnbilderna, myterna kring dem och solen, månen och jordens förhållande till varandra.

Vi repeterar månadernas namn och vilken ordning de kommer i. Checka gärna av barnen hemma och träna gärna tillsammans.

Vi fortsätter att prata med barnen att inte gå in med skor i den nya ljusgården, och det vore toppen om ni vuxna respekterar detta också. Skyltar har satts upp de senaste dagarna.

 

Obs!

På fredag, v.5 är skolan och fritids stängt.

På tisdag v.5, ska eleverna i Jennys klass åka skridskor. Då har Johans tvåor ingen idrott. V.6 är det dags för Johans grupp att åka skridskor. Barnen behöver då ha skridskor och hjälm med sig eftersom det finns begränsat med utrustning att låna.

 

Ha de gott!

Med vänlig hälsning!

Johan & Jenny

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

V.3

Hej!

Vi håller fortfarande på att lära känna våra nya fina lokaler, och med nya lokaler kommer nya rutiner. Det vi arbetar med nu och försöker få alla att tänka på är att man tar av sig skorna när man går in, så att man inte smutsar ner inne i ljusgården.

En del rutiner är ju lite äldre förstås, och det är att läxorna delas ut på fredagen och lämnas tillbaka på onsdagen. Idag (fredag) har eleverna läxa med sig hem.

 

Vecka 5 kommer barnen i Jennys klass att åka skridskor på tisdagen . Johans grupp har då ingen idrott den dagen. V. 6 är det dags för Johans grupp att åka skridsko. Då behöver barnen ha med sig skridskor och hjälm. Det finns ett begränsat antal av hjälmar och skridskor att låna.

Det har gått en del magsjuka och vi vill påminna om att man är hemma minst 48 h efter sista tecken på symptom.

Nu hoppas vi att vi kommer in i alla rutiner och bor in oss ordentligt i våra fina lokaler. Eleverna och vi vuxna är helnöjda!

Ha det så bra!

Med vänlig hälsning!

Jenny & Johan

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Hej                                                                                                           Vecka 2

Nu kör vi igång andra halvan av tvåan. Vi är sugna på att fortsätta jobbet med era barn och ser fram emot en termin med nya mål att erövra. Då vi har fördelen med att följa era barns utveckling mot nya kunskaper.

I onsdags började vi i våra nya klassrum. Eleverna var väldigt glada över sina nya bänkar. Än så länge bor vi fortfarande i kartonger och det blir lite rörigt. Jennys klassrum hade dessutom inbrott under lovet då man drog ner och förstörde smartboarden så nu väntar vi på nya delar så att den kan bli lagad. Men vi får jobba på så gott det går.

I NO börjar vi med att arbeta med årstiden vinter, lite synd är det att det mesta av snön har försvunnet men vi hoppas på mer snö snart så att vi kan observera och utforska den.

På SO har vi börjat med grekisk mytologi och denna vecka har vi läst om Orion som också finns som stjärnbild.

Eleverna har fått skriva om sitt jullov och det märktes att de var skrivsugna då pennan glödde av alla meningar som producerades.

Vi har samma schema som i höstas så idrott ligger på tisdagar och torsdagar. Jennys grupp har fortfarande cello och fiol på tisdagar och Jenny kommer att fortsätta att vara ledig på onsdagar.

Vi välkomnar också Serena som har varit i Jennys klass under vissa lektioner men som nu kommer att lämna förberedelseklassen och vara med oss i klassen.

Ett av våra mål är att eleverna ska komma igång mer med bloggandet så glöm inte att kolla in våra bloggsidor och lämna gärna en kommentar till våra inlägg.

Vi har skoförbud i våra nya ljusgårdar vilket innebär att alla ska använda vår entré mitt emot Tallen och inte gå in från baksidan. Det är därför viktigt att alla elever har inneskor, extra viktigt är det i matsalen och på träslöjden.

På idrotten kommer Gabi gå ner till ishallen på en dubbellektion för att alla ska få åka skridskor. Mer information kommer närmare.

Nästa vecka:

Idrott på tisdag och torsdag.

Ha en skön helg

Johan och Jenny

 

*****************************************************************************************************’

God jul

och

Gott Nytt År

Önskar Jenny & Johan

Ha ett skönt lov så ses vi i nya lokaler onsdagen den 11 januari kl. 8.15

************************************************************************************************************

Hej!                                                         vecka 50

Det närmar sig, överallt påminns vi om julens nalkande och även i skolan.

I tisdags tittade vi på treornas vackra luciauppträdande och i går åt barnen julbuffé med sina faddrar. På SO lektionerna har vi pratat om varför vi firar jul i Sverige och var olika traditioner härstammar ifrån.

Vi har haft den sista lektionen i NTA och maskarna som levt hos oss ska Jenny försöka gräva ner i sin kompost. Vi hoppas att de överlever.

Just nu håller vi på för fullt i klassrummen med att packa för den 11 januari kommer eleverna tillbaka till helt nya och fräscha klassrum på Eken. Vi vill därför påminna om att ni ser till att era barn tar hem alla saker de har i kapprummen innan julavslutningen. Efter jul är det nämligen Rönnens tur att byggas om och hela den avdelningen kommer att stängas.

Vi vill be er som brukar ta vägen bakom skolan till klassrummen istället går runt skolan längst skolgården så att ingen olycka sker. Vi har nämligen många barn som pga av takrenoveringen måste gå mitt i gatan där bilar och byggbilar kör.

Vi har som kanske era barn berättat haft inbrott på skolan. När eleverna kom på onsdagen hade någon slagit sönder en ruta i Jennys klassrum och även en ruta på expeditionen. Skadorna åtgärdades snabbt och vi kunde ha lektion där redan efter 10-rasten.

Den sista dagen i skolan för den här terminen är på torsdag v 51. En separat informationslapp om detta skickas hem.

Ha en skön 4:e advent

Johan & Jenny

***************************************************************

Hej!                                                                                                     vecka 49

 

Det närmar sig jullov och det präglar arbetet också i tvåan. I dag har barnen i tvåan julpysslat och bakat pepparkakor med sina faddrar.

Nästa vecka är det luciafirande på skolan. Det är treorna som står för underhållningen och vi ska gå för att titta på deras luciatåg på tisdag. På tisdag är det simning/bad för Johans tvåor och då gäller det att ha med sig badkläder för detta. Då har Jennys tvåor inte någon idrott. På torsdagen är det idrott som vanligt.

Denna vecka skickar vi hem den sista läxan för den här terminen. Läxan innehåller svenska ord som det kommer att bli rättstavning på. Eleverna ska därför träna orden hemma många gånger.

Den sista dagen i skolan för den här terminen är på torsdag v 51. En separat informationslapp om detta skickas hem vid ett senare tillfälle.

Trevlig helg

Jenny och Johan

*******************************************************************************************************

Hej                                                                                                                           Vecka 47

Denna vecka har vi fortsatt med att arbeta med dikter och det kommer vi att fortsätta med ända fram till jul. Eleverna har även läst om hamstern Harry och svarat på frågor i svenska boken.

I matematik har vi arbetat med stapeldiagram och vi har även fortsatt med  2:ans gånger tabell.

På NO har vi denna vecka grävt upp allt skräp som vi grävde ner under v.37. Det var spännande att se vad som hänt med allt. Vi kunde bl.a. hitta plast, hushållspapper, kolapapper. Äpplet var mjukt och bananskalet var alldeles svart. Vi har även haft NTA och eleverna fick hemliga blandningar med jordprover. De skulle lista ut vilken blandning av humus, lera och  sand det var.  Alla lyckades med att få fram ett resultat.

På SO arbetar vi vidare med bronsålder och hur människorna då gjorde hällristningar som vi idag kan titta på.

I förberedelseklassen har det börjat tre nya elever som är klassplacerade i tvåan. De heter Omar, Kristaps och Huzafa och de är med oss under idrotten, musiken och engelskan. Vi hälsar dem välkomna till oss.

Nästa vecka

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag. V. 49 kommer Jennys grupp bada på idrotten på tisdagen och då har Johans grupp ingen idrott. V. 50 ska Johans grupp bada och Jennys grupp har ingen idrott.

Tisdag är det vaccination. Ni som vill vara med är välkomna under fm.

Vi kommer också att ha lite mys inför julen varje morgon så alla får ta med sig ljus och ljusstake att tända på sina platser. Vi startar 1 december.

Trevlig 1:a advent

Johan och Jenny

‘*************************************************************************

Hej                                                                                                             Vecka 46

Denna vecka har vi fortsatt med diktskrivandet. I Jennys grupp fick eleverna skriva dikter om årstiderna i sina skrivpar. Johans grupp skrev dikter efter bokstäver i olika ord. Arbetet med dikter kommer att fortsätta även nästa vecka.

I matematik har vi börjat med multiplikation. Vi började med tvåans tabell och arbetade med att visa på sambandet mellan addition och multiplikation. 2+2+2=6  och 2ž3=6.

På NO har vi fortsatt att arbeta med hösten och inom kort väntar en kahoot med frågor om hösten. I SO arbetar vi nu med bronsåldern.

I tisdags träffade vi faddrarna. Vi delade upp oss i två grupper. Ena gruppen genomförde frågesport och i den andra gruppen spelades det spel av olika karaktär.

Även nästa vecka fortsätter vi med utvecklingssamtal, vi hoppas att ni alla har fått en tid annars får ni höra av er.

Ni som ännu inte har  lämnat in lappen angående vaccination gör det snarast. Vaccinationen kommer att ske tisdagen 29/11.

Nästa vecka:

Jennys grupp kommer att börja med cello/fiol vilket innebär att vi kommer att byta idrotts lektioner på tisdagar. Johans grupp har då idrott efter lunch och Jennys grupp sist på dagen.

Ha en skön helg

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej!                                                                              vecka 45

I måndags kom eleverna tillbaka efter lovet och vi tyckte nog att de var ganska taggade på att få börja skolan igen. Roligt tycker vi!

Idag(fredag) går vi till simskolan för sista gången detta läsår. Vi kan konstatera att eleverna gjort stora framsteg i vattnet. De har fått mycket värdefull träning i badet. De elever som inte blivit godkända på 25 m. kommer att få erbjudande om sommarsimskola.

På svenska-lektionerna har vi under veckan påbörjat att skriva dikter. Eleverna har fått lyssna på en del kända dikter och sedan fått lära sig olika sätt att skriva en dikt.

På NO-lektionerna har vi denna vecka skrivit om hösten vad som händer i naturen då det är höst. Våra maskar verkar må bra men det är svårt att se vad de har ätit.

I SO fortsätter arbetet i historia och vi arbetar fortfarande med stenåldern. Vi har också diskuterat valet i USA, och hur man gör när man röstar i en demokrati.

I matematiken arbetar vi med meter och centimeter. Nästa vecka kommer vi börja fokusera på multiplikation, tvåans tabell, Vi kommer belysa sambandet mellan addition och multiplikation och också vilka strategier man kan använda när man räknar multiplikation.

Johans tvåor har nu haft ”avslutning” i cello och fiolspelet. Vid det sista tillfället fick eleverna ha en liten konsert för andra elever. En filmsnutt från konserten kommer ut på bloggen inom kort. Jennys grupp kommer att få börja med cello och fiol under v. 47.

Idag får eleverna med sig information om vaccination. Där finns också en lapp som ni ska fylla i och skicka tillbaka till skolan så fort som möjligt. Den 29/11 ska eleverna i tvåan vaccinera sig.

Vi fortsätter med utvecklingssamtalen ni som ännu inte lämnat in lapp om tider gör det så fort som möjligt.

Ha det så gott!

Johan och Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                         Vecka 43

Tänk att det redan är höstlov. Veckorna flyger iväg. Vissa dagar är kalla så glöm inte att skicka med kläder efter väder. Det går väldigt bra att ta med sig extra kläder att ha i skolan. En del har fortfarande inte några inneskor och det måste eleverna ha i matsalen och på slöjden.

Vi har fått en ny medarbetar i Johans klass. Han heter Rasmus Lejonord och kommer att arbeta som resurs i klassen.

Vi har nu fått frukt från kommunen så varje dag får eleverna en frukt var, det är blandade frukter.

Denna vecka har vi arbetat med berättelse efter bilder i svenskan. Vi har även fortsatt att arbeta med förkortningar.

I matematik har vi arbetat med klockan. Vi börjar med en repetition från i våras med hel och halvtimmar.

I NO har Johans grupp lagt ner maskarna i små komposter. Båda grupperna har även varit ute och tagit kort på hösten som senare ska ut på bloggen.

På SO har vi fortsatt med jordens utveckling och nu har vi kommit fram till Stenåldern.

Nu idag på fredagen har vi haft Halloween – tema hela dagen. Innan lunch arbetade vi med fakta om Halloween och även Alla helgons dag. Eleverna har fått räknat halloween matematik och skrivit berättelser på ipaden.

Efter lovet börjar vi med utvecklingssamtalen. Ni som har tid första veckan,v. 45, kommer att få med en lapp att fylla i tillsammans med ert barn redan innan lovet.

Under lovet kommer eleverna endast att få en läsläxa. Det är viktigt att de läser en stund varje dag. Läxan är i form av bingo och eleverna ska läsa så att de får minst en bingorad.

Nästa vecka höstlov, måndag den 31/10 är fritids stängt.

Vecka 45: Idrott som vanligt tisdag och torsdag. Sista simskolan är på fredag. Jennys klass går iväg till biblioteket på tisdag, skicka med lånekort.

Ha ett riktigt skönt lov så ses vi igen pigga och glada måndag den 7 november.

Jenny och Johan

**************************************************************************

Hej!                                                                              vecka 42

Vill först och främst förtydliga att Johans grupp får sin läxa på fredagar och barnen lämnar in den på onsdagen vecka därpå. Jag (Johan) gjorde ett försök med att ändra dagar för läxan men upptäckte att det var ändå bäst att ge ut den på fredagar. Den här veckan har vi lagt till en uppgift och det handlar om årets månader och när man fyller år.

På NO-lektionerna arbetar man vidare med tema Jord.

I tisdags var det simskola. Eleverna blir allt bättre, det är jätteroligt att få följa deras utveckling i simhallen. Träning ger resultat!

I SO fortsätter arbetet i historia och nu studerar vi fortsatt de första människorna och istiden. Vi har lärt oss mer om vad isen lämnade för spår efter sig. Nu lär vi oss snart mer om stenåldern. På måndag är det FN-dagen och då kommer vi att fokusera lite mer på de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen.

I matematiken arbetar vi med meter och centimeter.

Vi skickar ut tider till utvecklingssamtalet. Fyll i lappen och skicka den tillbaka till oss.

OBS! Det är lov V.44. Måndag den 31/10 är även fritids stängt.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag. Simskolan är på måndag.

Ha det så gott!

Johan och Jenny

**************************************************************************

Hej!                                                                              vecka 41

På svenskan har vi arbetat med bokstaven e eller ä och d. Johans klass har tränat på att skriva brev. I Jennys klass tränar vi på finskrivning.

I tisdags spelade eleverna i Johans tvåa cello och fiol. Eleverna tycker det är jättekul.

I måndags och idag, fredag, var det simskola. Det är två grupper som går ner och fortsatt är även de treor som behöver extra träning med. Det går verkligen framåt för en del och vi uppmuntrar er att gå ner med era barn och bada. Det är viktigt att de bara får leka och få mer vattenvana.

I SO fortsätter arbetet i historia och nu studerar vi fortsatt, de första människorna. I NO har vi haft ”förhör” på årstiden sommar i form av ett kahoot. Vi har börjat studera hösten och i NTA strök vi ut jordprover för att se vilken färg det blev. Prata gärna hemma om när era barn fyller år och vilka de fyra årstiderna är. Nästa vecka tänkte vi ha en extra läxa om detta.

I matematik försöker vi lära ut ”snabbare” sätt  tänka och att se mönster som att 11+ 3=14 och att då kunna förstå att 14-3=11. Att alltid börja med det största talet och att tänka ental för sig ex. 17+2=19 och då räkna ut vad 7+2 blir och sen lägga till tiotalet. Detta för att underlätta räkningen när det kommer till högre tal.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag. Simskolan på tisdag.

Ha det så gott!

Johan och Jenny

**************************************************************************

Hej!                                                                              vecka 40

På svenskan har vi arbetat med bokstaven e eller ä.

I tisdags var det simskola. Det är två grupper som går ner och fortsatt är även de treor som behöver extra träning med.

Barnen gick fadderpromenad med sin fadder. Vi gick en bit i spåret och svarade på olika lära-känna-frågor. Ex. Vad är din favoritsport?

I NO arbetar vi vidare med NTA. Denna vecka  har barnen grävt ner olika saker i skogen för att senare undersöka hur olika snabbt de bryts ner. Se inlägg på bloggarna.

I SO fortsätter arbetet i historia och nu studerar vi de första människorna.

I matematik försöker vi lära ut ”snabbare” sätt  tänka och att se mönster som att 11+ 3=14 och att då kunna förstå att 14-3=11. Att alltid börja med det största talet och att tänka ental för sig ex. 17+2=19 och då räkna ut vad 7+2 blir och sen lägga till tiotalet. Detta för att underlätta räkningen när det kommer till högre tal.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag. Simskolan är både måndag och fredag.

Ha det så gott!

Johan och Jenny

 

**************************************************************************

Veckobrev v.39

Hej!

I tvåan arbetar vi med tema Jord i NO. Eleverna undersöker vilka typer av jord de finns och lär sig vad de heter. I SO arbetar vi med människans utveckling och även med hur man behandlar varandra på ett bra sätt, att lyssna när någon pratar, att vänta på sin tur, att behandla andra som man själv vill bli behandlad.

Under en period har tvåorna nu och framöver den stora äran att få träffa musiklärare från kulturskolan varje tisdag. Då har eleverna chansen att få prova både cello och fiol!

Nu har lössen kommit till klassen och skolan. Väldigt viktigt att ni är observanta om det kliar i era barns hår och även kolla vid dusch. Om ni får löss ska barnet behandlas med lusschampo innan det är dags att komma till skolan igen.  Sedan är det viktigt att kamma håret varje dag med luskam i en vecka och sedan ev. behandla igen och fortsätta kamma varannan dag i minst en vecka till.

Nästa vecka

Simskola på tisdag och idrott som vanligt tisdag och torsdag. Kom ihåg att skicka med badkläder! Det är också idrott samma dag så barnen ska ha gympakläder också.

Trevlig helg!

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                             vecka 38

Denna vecka har vi på svenskan skrivit dagbok. Jennys klass skrev först tillsammans och sedan i skrivpar på ipaden. Nästa vecka ska vi skriva ut texten och måla till. Vi har även haft textsamtal med en sångtext om att inte få vara med för att man är för liten.

I tisdags var det simskola. Det är tre grupper som går ner och nu är även de treor som behöver extra träning med. Det var lite si och så om hur man beter sig i ett badhus som är offentlig för andra personer. Det blir skärpning till nästa vecka.

I NO har vi nu startat med NTA. Denna termin ska vi arbeta med tema JORD. Vi kommer att undersöka vad jord består av och även ha små komposter med maskar i klassrummet. Det ska bli spännande. All dokumentation gör vi på våra ipads i appen book creator. En gratis app som ni även kan använda hemma för att skapa sagor i.

I SO fortsätter arbetet om hur jorden skapades och livets utveckling. Nu studerar vi de första däggdjuren.

I matematik försöker vi lära ut ”snabbare” sätt att tänka och att se mönster som att 11+ 3=14 och att då kunna förstå att 14-3=11. Att alltid börja med det största talet och att tänka ental för sig ex. 17+2=19 och då räkna ut vad 7+2 blir och sen lägga till tiotalet. Detta för att underlätta räkningen när det kommer till högre tal.

Vi kommer att lägga ut anteckningar från föräldramötet i måndags på våra bloggar, kul att flera av er kunde komma.

Ta er gärna en titt på den engelskabloggen som Åsa startat. http://piece-of-cake.se/ den finns även länkad från våra bloggar.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag. Simskolan är både måndag och fredag.

Ha det så gott!

Johan och Jenny

 

**************************************************************************

Hej!                                                                                                      Veckobrev v.37

Vi har verkligen haft en vecka med mycket rörelse! Utöver den ordinarie undervisningen har tvåorna både simmat och sprungit.

”Skoljoggen” var ett skojigt inslag under onsdagen. Tack för de bidrag vi kunde samla in. Pengarna går till SOS barnbyar.

I måndags gick vi tillsammans till Allèhallen för att simma. En del av eleverna blev godkända då och behöver inte gå med i fortsättningen. De stannar kvar och har lektion på skolan.

För de som behöver träna mer på att simma är nästa tillfälle tisdag. Kom ihåg att skicka med badkläder!

Vi har märkt att en del inte lämnar in sin läxa i tid så påminn era barn att läxan ska lämnas in senast onsdag.

Vi vill påminna om att de är föräldramöte på måndag kl.18.00.

Trevlig helg!

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                                          Vecka 36

Denna vecka har arbetet rullat på med livets uppkomst i so och sommaren i no. Där vi dagligen tränar på veckodagarna, månaderna och vilka årstider vi har. Vi vill uppmana alla föräldrar att prata om när man fyller år, datum och månad.

I svenska fortsätter vi att skriva meningar med stor bokstav i början och avsluta med t.ex. punkt. Vi tränar också på alfabetets ordning.

På idrotten är det uteidrott med friidrott. Eleverna får kasta spjut, stöta kula och springa.

I matematiken har vi haft en  del övningar då eleverna fått mäta sig själva och omkretsen på olika föremål.

Nästa vecka:

Idrott tisdag och torsdag som vanligt, glöm ej gympakläder.

På måndag startar simskolan, berörda elever får lapp med sig hem på fredag.

På onsdag är det skoljoggen. Eleverna ska springa/gå runt i spåret. Eleverna får ta med sig en frivillig springslant under veckan som vi samlar in och sedan går till välgörande ändamål.

Alla har inte lämnat in lapp gällande föräldramötet. Vi vill gärna ha in fler lappar så vi vet hur många som kommer. Föräldramötet är den 19/9 kl. 18 – 19.30

På fredag den 16/9 är det utbildningsdag för all personal så skolan och fritids är stängt.

Trevlig helg önskar Johan och Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                 Vecka 35

Redan andra veckan avklarad och något som liknar rutiner börjar infinna sig. Alla lärare är med i skolverkets satsning läslyftet och det innebär att många svensklektioner kommer att ägnas åt textsamtal. Vi kommer därför diskutera texten som eleverna får till läxa varje vecka. Vi tittar efter svåra ord, ser hur texten är uppbyggd och vad eleverna redan vet om det som skrivs. Det är viktigt att ni där hemma lyssnar när ert barn läser läxan många gånger.

Inom matematik jobbar vi vidare i matematikboken och vi har haft genomgångar med pengar. Bl.a. hur man på olika sätt kan betala 20 kr om man har olika mynt.

På NO var vi ute och tog bilder på saker som tillhör sommaren. Vi gjorde sedan inlägg på bloggen med text och bild, titta och njut av de sista sommarbilderna.

På SO arbetar vi varje vecka med hur man är en bra kompis. Just nu läser vi även historia om hur jorden blev till.

Idag får era barn den första läxan. Den består av matematik och läsning. Matematiken är uppbyggd med korta uppgifter inom olika arbetsområden. Läsläxan ska läsas flera gånger och sedan ska frågor på texten besvaras. Om ni upplever något problem med läxan hör av er till oss.

Simskolan blev framflyttad till v. 37 berörda elever får separat informationslapp.

INGET FÖRÄLDRAMÖTE NU PÅ MÅNDAG 5/9

Nästa vecka: Idrott tisdag och torsdag. Första läxan ska in på onsdag.

Fredag den 16 september har alla personal studiedag och skolan samt fritids är stängd.

Föräldramötet är flyttat till måndag den 19 september. Informationslapp kommer nästa vecka.

Trevlig helg!

/Jenny & Johan

 

**************************************************************************

Hej                                                                                                                        Vecka 34

Denna vecka har det varit en hel del fix med saker i klassrummet. Vi har provat och sett hur schemat fungerar och allt har varit nytt och prövande. Både eleverna och vi har varit trötta vid skoldagens slut. Det märks att vi har varit lediga ett tag. Båda klasserna har börjat med högläsningsbok. Hos Johan läser man ”Ronja Rövardotter” och hos Jenny ”Sandvargen”.

Vädret har varit bra och skolfotot kunde tas utomhus, tyvärr med ett par getingar som sällskap. Ni kommer om ett par veckor få ett sms eller ett brev hem med inloggningsuppgifter till collagefoto.

Eleverna har fått en ny matematikbok som heter Silvergruvan och en svenskabok som bygger på alfabetet och att skriva meningar. Vi har precis börjat i dem båda.

Inom SO kommer vi att arbeta med jordens skapelse från Big bang och framåt. På NO kommer vi att studera årstider och inom kort kommer vi att få en ny NTA-låda som heter ”jord”.

I onsdags fick eleverna träffa tre nya lärare. Veronie eller Nisse i slöjd och efter lunch var det musik med Agnes och engelska med Åsa. Det var nog både roligt och spännande.

Nu har ni alla fått hemskickat ett informationsbrev, schemat och kontaktuppgifter. Glöm inte att lämna in pappret med kontaktuppgifter snarast.

Vi vill påminna om att sjukanmälan sker på telefonnr:  0582-685459 där det finns en telefonsvarare. Ange ert barns namn och klass. Glöm inte att sjukanmäla VARJE dag.

Nästa veckas veckobrev kommer endast att läggas ut på våra bloggar detta dels för att minska hanteringen av papper. Om ni ändå önskar papperskopia hör av er. Våra bloggadresser är:

Jennys klass: ekenfklass.se och

Johans klass: stocksätter6.se                                                                                        Thuka lägger ut brevet på arabiska bloggen, اللغة العربية/Arabiska modersmål : arabiskahallsberg.se

Alla elever som inte kan simma 25 m. kommer att få gå på simskola under skoltiden. Lektioner som de missar får försöka jobbas in. Simskolan startar v. 36, mer information kommer nästa vecka.

Vi kommer även detta läsår ha läxa fredag till onsdag med start nästa vecka.

Nästa vecka: Idrott på tisdag och torsdag. GLÖM INTE GYMPAKLÄDER.

Ha en trevlig helg!

Jenny och Johan

**************************************************************************

2 juni-16.

Terminen går mot sitt slut och vi är framme vid sista veckobrevet!

Vi har fortsatt jobba med bondgårdens djur och Jennys barn har redovisat sina arbeten om djuren de läst lite extra om.

Ingelas barn har satt ihop en liten bok om naturiakttagelser, som vi gjort under våren.

I svenskan har vi arbetat med motsatsord. Och nästan alla i Ingelas klass kan rabbla alfabetet.

De som fortfarande har böcker hemma, som de lånat från skolan eller böcker från stora Biblioteket tar med dem till skolan och lämnar tillbaka.

I sommar hoppas vi att alla fortsätter och läser riktigt mycket, så de inte tappar sin nyvunna erfarenhet. Övning ger färdighet!

Biblioteket erbjuder alla barn att vara med i Läsugglan. Barnen läser 10 böcker och redovisar det på biblioteket på ett formulär, som de får med sig hem från skolan. När de läst 10 böcker får de en bok i present av Biblioteket.

Till hösten kommer även barnen ha möjlighet att vara med på Komtek. Det är en teknikskola med 5 kurstillfällen under vecka 35-39. Kursen är på Alléskolan och kostar 250 kronor. Om barnen är teknikintresserade och gillar att hålla på med att uppfinna och pröva saker så anmäl dem snabbt, för det är ett begränsat antal som får plats. Inbjudan finns på klassens blogg.

Skolan ska byggas om och Eken stänger för ombyggnad först, så barnen kommer till hösten att ha sitt klassrum på Rönnen.

Barnen behöver ta hem alla sina extrakläder, som de har i korridoren. Till hösten har de kanske vuxit ur dem och dessutom kan det bli svårt att hitta dem i ombyggnaden.

Skicka med barnen ett par KASSAR, så de kan ta med sig allt, om inte ni föräldrar kommer till skolan och tar med sakerna hem.

De dagar som nu är kvar innan sommarlovet tar vid ägnas åt att göra klart saker och ting och att städa. Och så tränar vi på sångerna till avslutningen.

Vi vill så Tacka alla barn och föräldrar för det här läsåret och önska en riktigt skön SOMMAR och Lycka till i fortsättningen!

Jenny och Ingela.

V.21 23-27 maj.
Måndag: Idag hade vi först en samling och berättade något om helgen följt av målat i måndagsboken. Vi gick sedan ut på gården och lekte fram till lunchen. Efter lunchen jobbade vi med Trulletroll nr: 9 och lekte inne i olika grupper.

Tisdag:
Vi gick till biblioteket direkt på mårgonen och där fick vi först information om biblioteket och olika sorters böcker. Barnen fick varsin present, en bok och vi fick fika. Sedan lånade alla barn 2 böcker var. OBS: DESSA MÅSTE LÄMNAS ÅTER AV ER. Efter maten jobbade vi med bokstaven T och lekte med sand och vatten ute på gården.

Onsdag: Kort samling, sedan var det dags för mattearbete, vi delade in oss i två grupper och ena gruppen tog fram pixelboken, den andra byggde och gjorde mönster med olika material från mattelådan. På idrotten blev det dansstopp, matträff, stafett och bollek. Efter maten bytte vi plats på grupperna och gjorde ett mattepass igen. Vi hann även med att gå ut och leka på gården i det ruskiga vädret.

Torsdag: På samlingen pratade vi om nya blomsorter som slagit ut. Vi tittade på hur man kan göra en egen blombok. Sedan hade vi utedag i stora parken där vi samlade in växter som vi sedan ska pressa. Efter lunchen la vi blommorna i press följt av jobbade med Trulletroll nr: 10. Som avslut på dagen tittade vi på film.

Fredag: Efter samlingen målade vi födelsedagsteckningar till Milo. Eric och Josefin bakade rabarberpaj och sedan firade vi Milo och hade det mysigt. Vi jobbade med bokstaven U och sedan lekte vi ute på gården.

Trevlig helg! Med vänlig hälsning Carina

 

Onsdag 25 maj-16

Så har åter nästan en vecka rusat iväg! Vi har fortsatt jobba med bondgårdens djur och idag har vi arbetat med sammansatta ord på svenskan. Och nästa vecka räknar vi med att introducera morsatsord.

Ingelas barn har idag redovisat sitt första grupparbete, som handlade om fåglarna koltrast, taltrast, bofink och rödhake. För att vara första gången blev det till slut riktigt bra.

Vi kämpar på med Alfabetsboken och matteboken. De flesta börjar bli klara åtminstone med matteboken. Det är inte förbjudet att ta hem och jobba lite, om man märker att man inte hinner klart annars.

På fredag 27 maj åker vi till Childrens klockan 10.00. Vi räknar med att åka hem klockan 13.30 och då slutar barnen direkt vid hemkomsten.

På tisdag 31 maj blir det Olympiad på skolan. Barnen ska då vara klädda för lek utomhus hela dagen. Kläder efter väder!

Den här veckan får barnen sin sista läxa, som är till onsdag 1 juni.

Alla böcker som barnen lånat i skolan ska lämnas tillbaka senast fredag 3 juni.

De böcker som de lånat på ”Stora biblioteket” lämnas tillbaka där! Se sista ”lånedag”, som är stämplat i boken.

Imorgon torsdag kommer Ingelas barn att få träffa sin nye lärare Johan Stenmark, som kommer på besök på eftermiddagen.

Skolavslutningen blir torsdag 9 juni och om det kommer separat lapp senare.

Ha en fortsatt bra vecka!

Jenny och Ingela.

 

 

 

19 maj 2016

Veckans höjdpunkt blev så bondgårdsbesöket igår onsdag. Barnen fick träffa gårdens alla djur och klappa dem. Det var kor och kalvar, grisar, höns och kycklingar, får och lamm och kaniner. Och det luktade landet!

Idag torsdag hade vi en fadderaktivitet på morgonen. Barnens faddrar i årskurs 4 läste en saga för dem och sedan gick de en liten tipspromenad med frågor om naturen.

Idag har barnen även blivit bjudna på glass då flera klasser och lärare fått pris i Webbstjärnan, som är en tävling för dem som bloggar på nätet.

Imorgon fredag den 20 maj är det disco på skolan. För de små barnen är det mellan klockan 18-20 och det kostar 20 kronor i inträde.

Ingelas klass har börjat läsa en ny bok som heter ”Regnbågskriget” av Max Lundgren.

Vi har även prövat på att göra ett litet grupparbete om fåglar. Det var inte så lätt, men förhoppningsvis kanske vi kan få till någon redovisning imorgon?

Vi fortsätter vårt arbete om bondgården och dess djur.

I matten hoppas vi att alla blir färdiga med matteboken.

I svenskan fortsätter vi med alfabetet och kommer även prata om sammansatta ord.

Tisdag den 31 maj kommer vi att ha Olympiad på skolan.

Och nästa fredag den 27 maj besöker vi Childrens. Finns det några föräldrar, som kan hjälpa till att skjutsa barnen? Vi åker från skolan klockan 10 och tillbaka cirka tre timmar senare.

Det drar ihop sig till terminsslut och vi vill ha in alla böcker som barnen lånat både från skolan och som vi fått från stora biblioteket. Ni är snälla och skickar med barnen böckerna, som är utlästa och bara ligger där hemma och samlar damm.

Ha ett bra veckoslut och njut av försommarens alla blomster!

Herrfallsäng är så vackert nu och väl värt ett besök!

Jenny och Ingela.

 

12 maj 2016

Och plötsligt var det sommar! På måndagen var klasserna ute i naturen och tittade på allt som hänt under långhelgen då det var Kristi himmelfärds dag. Ingelas klass studerade trädens löv, plockade och la i växtpressen. Vi testade att smaka på de nya granskotten, som lyser ljusgröna och harsyran.

På tisdagen hade vi besök av polisen. Tre styckena kom och berättade om sitt jobb och barnen hade fått tänka ut frågor innan, som de ställde.

Barnen har fått testa att spela gitarr på musiklektionen.

Jennys barn var till biblioteket på onsdagen och lånade böcker.

Vi tränar på alfabetet och målsättningen är att alla ska kunna rabbla det innan sommarlovet börjar.

En del barn börjar bli färdiga med Alfabetsboken och matteboken. De som har en del kvar hoppas vi sätter fart, så de också blir klara innan sommaren.

Och glöm inte läsa varje dag hemma!

Vi har börjat prata om djuren på bondgården och nästa vecka på onsdag den 18 maj ska vi på studiebesök. Har lappen som vi delat ut tidigare kommit bort, lägger Jenny ut den på bloggen, så ni kan kolla vad som gäller! Glöm inte skicka med barnen stövlar för besöket i ladugården och bröd till produkterna som vi kommer bli bjudna på!

Fredag 27 maj ska vi besöka Childrens. Vi åker från skolan klockan 10 och besöket beräknas vara cirka 3 timmar. Ni som har möjlighet att hjälpa till och skjutsa barnen dit eller hem, hör av er på något sätt. TACK!

För en tid sedan delade vi ut en enkät, som förvaltningen vill ha svar på. Tyvärr är svarsfrekvensen väldigt låg, så nu är tiden förlängd till den 19 maj! Snälla, ta er lite tid och svara, så blir de glada!

Och imorgon är det TALANGJAKT! Jättespännande!

Trevlig helg önskar vi er alla!

Jenny och Ingela.

 

28 april 2016.

Ännu en vecka har sprungit iväg och snart skriver vi vecka 18 i almanackan. Nästa vecka är kort, vi går bara i skolan tre dagar måndag-onsdag. Vi skriver då inget veckobrev. Vi hoppas alla barn har med sig sin läxmapp på onsdag, så vi kan sätta in en ny läxa till onsdag 11 maj i vecka 19.

På tisdag 3 maj är det gymnastik i vanlig ordning. Glöm inte gymnastikkläder och handduk.

Den här veckan hade klasserna naturstudier på måndagen. Vi tittade på olika naturföremål. Jennys barn var i Parken och Ingelas barn vid vindskyddet och efteråt träffades vi vid Hembygdsgården och lekte.

I Ingelas klass har vi börjat med en ny högläsningsbok. Vi läser ”Flippen rymmer” av Carl-Göran Ekerwald.

I onsdags hade Jennys barn besök av prästen Benjamin Lundqvist från Viby, som berättade om sitt arbete och lite om olika religioner. Ingelas barn gick till Församlingsgården och Adventskyrkan, där vi träffade diakonen Helena Berghed som visade oss runt och berättade.

Idag torsdag har det varit bad för Jennys barn och Ingelas har varit på Biblioteket och lånat böcker och tidningar.

Nästa vecka onsdag den 4 maj kommer Kajsas pappa till klassen efter lunch och berättar om sitt jobb. Finns det någon mer som kan tänka sig besöka klassen och berätta så hör av er!

Onsdag 18 maj har vi bokat ett besök på en bondgård. Vi räknar med att dela ut lapp om det nästa vecka. Vi hoppas det finns folk, som kan ställa upp och köra, så vi kan ta oss dit!!

Jennys klass ska till biblioteket v. 19, onsdag den 11 maj direkt på morgonen. Påminn eleverna att de tar med sig lånekort.

Den här veckan har vi delat ut lappar om en enkät, som kommunen vill ha in svar på senast den 8 maj, tror jag det var. Om ni inte har möjlighet att svara på enkäten hemma på nätet, så kom till skolan och använd våra datorer.

Nu önskar vi er alla en trevlig Valborg och 1:a maj!

// Jenny och Ingela.

21 april 2016.

Hej!

Och så lider vecka 16 mot sitt slut. Vi försöker läsa så mycket vi kan och orkar under denna läsvecka. När man läst 10 sidor får man klippa ut en del av en tusenfoting, skriva bokens namn och sitt eget på den och sätta upp den i korridoren. Till slut hoppas vi på en riktigt lång insekt. Idag kunde man klä ut sig till olika sagofigurer och flera både vuxna och barn var utklädda.

Det är väldigt bra om Ingelas barn har med sig sin bok och läskort, som man läser i hemma och som man sedan fortsätter läsa i när man kommer till skolan. Annika skickade även hem böcker till en del barn att läsa i. Jättebra om ni skickar tillbaka dem till skolan när ni läst ut dem.

I måndags besökte vi Bäverdammen i Hässleberg. Vi tittade på bäverns framfart bland träden. Det är en duktig byggare.

Läsläxan förra veckan handlade om fjällämmeln. Vi har med förstoringsglas tittat på lämmelns mat som bl.a. är lavar och mossor.

Vi har målat klart vårt zoo med alla våra djur och satt upp på väggen.

I onsdags hade vi fadderträff. Barnen fick träffa sina faddrar, som går i fyran. De läste en liten bok för dem och så spelade de spel. En del prövade på luffarschack.

Nästa vecka (17) har alla gymnastik som vanligt på tisdag. På torsdag går Jennys barn till Alléhallen och badar. Då har ingen gymnastik. Glöm inte badkläder och handduk!

På torsdag går Ingelas barn till Biblioteket. Glöm inte skicka med lånekort! De barn som inte har lånekort får en lapp av fröken där mamma/pappa skriver på och så kan barnet få ett eget lånekort. Ta med till fröken snarast!

Nästa vecka kommer klasserna att ha religion på olika sätt. Ingelas barn kommer att gå till kyrkan på onsdag eftermiddag. Där kommer vi att träffa Helena Berghed, som är diakon. Hon kommer att berätta om sitt yrke och visa oss Församlingshemmet och kyrkan.

Ettans fröknar önskar så alla en trevlig helg, Jenny och Ingela!

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

14 april 2016.

Hej!

Vi har den här veckan (vecka 15) arbetat med bokstaven z, som är den sista att jobba med. Nu är det bara att göra färdigt Bokstavsböckerna.

Vi håller på att göra en lång tavla på en tapetrulle, där vi ska ha ett zoo med djur, som vi ritar av ur böcker och sedan ska klistra fast på bilden.

Ingelas barn ska även börja skriva skoldagbok på fredagar, precis som Jennys klass gör. Vi har idag även börjat blogga under Veronie Lejonords ledning. Varje torsdag kommer två barn åt gången att få visa sina färdigheter på klassens blogg.

I matte fortsätter vi att mäta med meter och centimeter. Klockan repeterar vi också med åtminstone hel-och halvtimmar.

Försök lästräna hemma en liten stund varje dag. Ingelas barn har läskort, som jag skulle uppskatta om ni fyller i, så vi kan ha koll på vad och hur mycket barnen tränar!

Nästa vecka ska vi ha läsvecka på hela skolan. De som kanske vill ha en liten kudde eller sittunderlag att sitta på när vi läser får gärna ta med sig det. På torsdag är det tänkt, att alla får klä ut sig till en sagofigur och leka Pippi, Emil, Pelle Svanslös eller något annat mysigt.

På torsdag den 21 april ska även Ingelas barn gå och bada. Då blir det ingen gympa för Jennys barn. Veckan därpå blir det omvänt. Då badar Jennys barn och ingen gymnastik för Ingelas.

Glöm inte badkläder och handduk!!

På tisdag är det gymnastik i vanlig ordning.

Vi fortsätter att leta vårtecken som blommor, fåglar och annat intressant. Idag tittade vi bl.a. på vårlök och svalört.

När vädret tillåter det kommer båda grupperna att göra små utflykter i närområdet. Närmast på tur står Bäverdammen. Måndag eller fredag är de dagar som passar båda klasserna bäst, att gå ut tillsammans. Tänk på kläder efter väder och gärna ett ombyte när det är blött ute.

I måndags besökte vi Tegeldammen vid Volvo, bakom OK. Där fanns mycket rart att skåda om man tog sig tid sångsvan, skrattmås, fiskmås, sothöna, kricka och knipa kunde vi se.

Här kommer så lite datum för kommande aktiviteter:

Tisdag den 10 maj får vi besök av polisen.

Onsdag 18 maj ska vi göra ett bondgårdsbesök i Laxåtrakten. Chaufförer sökes!! Hör av er om ni kan ställa upp och köra!

Fredag 27 maj ska vi besöka Childrens. Även till det behöver vi chaufförer!!

Trevlig helg önskar så Jenny och Ingela.

 

Hej!

Den här veckan ( vecka 14) har vi jobbat med bokstaven W.

Jenny har börjat läsa ”Mio min Mio” av Astrid Lindgren för sina elever.

Ingela läser ”Tomas och Trassel” av Gösta Knutsson.

Jenny har jobbat vidare med kroppen och bl.a. känseln.

Ingela har studerat vårblommor och börjat med fåglar, vilket Jenny börjar med nästa vecka.

Bofink, sädesärla och koltrast står närmast på listan av fåglar, som vi tänker presentera.

Vi planerar även att göra en promenad till dammen bakom OK och hoppas på att få se sångsvan där.

I matte tänker vi börja mäta nästa vecka.

Det är vanlig idrott på tisdag och torsdag.

På tisdag blir det elevråd.

Jennys barn får besök av ”Magiska teatern” på fredag.

Idag hade Trivselgruppen träff och gjorde rastspel.

Elevrådet har även delat ut bollar denna vecka till klasserna, och klass 1 fick gula bollar.

Trevlig helg önskar Jenny och Ingela.

 

Hej    Vecka 12

Oj vad tiden går fort! Redan påsklov nästa vecka.

Denna vecka har vi pratat om påsken och varför vi firar den. Vi har även diskuterat miljön med tanke på att det är Earth hour nu på lördag. Mellan kl. 20.30 och 21.30 släcker hela världen ner alla elektricitet och på så sätt slå ett slag för miljön. Ni där hemma kan tänka på att släcka lamporna och dra ut onödiga strömkällor.

”Rocka sockor” är också något som vi uppmärksammar på skolan. På fredagen tar vi på oss olika färger på strumporna för att visa på att olikhet är bra. Fast vi är olika är vi alla lika värda. På tiorasten är det rockfest med olika strumpor.

Annars har veckan fyllts av bokstavsjobb med X. En klurig bokstav som låter ”ks” vilket gör att man ibland vill skriva just ks istället för x. Vi har även tagit upp ordklassen substantiv. ”Substantiv är namn på ting t.ex. boll och ring”. Alla ord man kan säga en, ett eller flera framför är ett substantiv.

Inom matematiken har vi fortsatt att arbeta med talen mellan 10- 20.

På NO fortsätter vi med att arbeta med kroppen och vad det är som får oss att må bra. Vi har pratat om hur viktigt det är att kroppen får vila och återhämta sig.  På musiken fortsatte vi med att använda sinnet hörseln och lyssna efter olika ljud. Vi har även läst om sinnet ögat.

Vi avslutade veckan med att påskpyssla med faddrarna. Så vi hoppas att ni får se fina alster av ert barn.

De som vill får frivillig läxa över lovet i form av läsbingo, då man ska läsa en bok på olika ställen.

Annika gör sin sista dag torsdag efter lovet och efter henne kommer Ingela Wallin att undervisa i klassen. Ingela har arbetat här innan hon gick i pension och känner väl till skolans värld. Aishah har slutat hos oss och så kommer även Jossan att göra snart. Vi hoppas att Jossan är kvar hos oss veckan efter påsk och att hon sedan går hem innan bebisarna kommer.

Nästa vecka är det påsklov och på tisdag den 29 mars är det studiedag, skolan stängd. Vi ses igen onsdag den 30 mars.

Vecka 14 har Annikas klass bad på torsdag vilket gör att Jennys klass inte har idrott. Vecka 14 är det tvärtom med bad för Jennys klass och ingen idrott för Annikas klass.

Ha ett riktigt skönt påsklov

Jenny och Annika

 

Hej alla föräldrar i Annikas klass!

Ett stort tack till Er för att jag har haft förmånen att få arbeta med Era barn. Det är en jättefin klass som har utvecklats mycket sedan vi sågs vid terminsstarten i Augusti. Jag slutar på Stocksätterskolan och börjar arbeta i Kumla den 1 April.

När jag slutat så kommer Ingela Wallin att vikariera som klasslärare. Det känns tryggt och roligt att hon kan vara med klassen fram till Sommarlovet.

Efter sommarlovet kommer Johan Stenmark.

Jag önskar alla elever lycka till i framtiden!                           Annika

 

 

Hej      Vecka 10

 Denna vecka var veckans bokstav C c. En klurig bokstav som ibland låter som S men ibland som K. Vi hittade ord som började på c med båda ljuden i början. Ex. cykel och clown. Vi har även gjort clownansikten med hjälpa av geometriska figurer.

Inom NO fortsätter arbetet med NTA-lådan balansera och väga. Veckans uppdrag var att bygga mobiler och då inte telefoner som en del elever trodde utan med hjälp av gem, papper och plaströr och försöka hitta jämnvikten. Vi arbetar även med kroppen med fokus på kostcirkeln och matsmältningen. Vi har ritat vår frukost och kommer att prata om tallriksmodellen.

På musiken har vi talat om vårt hörselsinne. Vi har lyssnat på olika musikstilar och ritat det som först dyker upp ur huvudet. Ganska svårt men alla lyckades bra.

I tisdags var vi och tittade på filmen ”Havets sång”. Eleverna tyckte att det var en bra film och det var ett roligt inslag.

I matematik har vi börjat att arbeta med talområdet 10-20. Vi börjar enkelt med 10 + något. Det är nu som eleverna ska förstå varför vi arbetat så mycket med sifferkompisarna för att lättare kunna addera högre tal. När man kan tiokompisarna är det lätt att räkna ut 4+6=10 och då blir det lätt att räkna ut 14+6= 20.

I fredags träffade Annika Emma från Magiska teatern en sista gång för att genomföra olika drama och teaterövningar.

Aishah som går i Jennys klass kommer att hälsa på sin nya skola nästa vecka och efter påsklovet kommer hon att börja i Kumla istället.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag.

Inlämning av läxan på onsdag.

Aishahs sista dag på måndagen.

På fredag har vi påskpyssel med faddrarna.

Ingen läxa denna vecka eftersom vi har påsklov vecka 12.

Trevlig helg

Annika och Jenny

 

 

Veckobrev v.9

Hej!

Under veckan som gått så har vi börjat att arbeta med tema Kroppen. Vi har startat arbetsområdet med att prata om motion, mat och sömn.

Veckans bokstav är Pp. På mattelektionerna arbetar vi vidare med klockans halvtimmar. Dessutom arbetar vi med so-ämnet genom att lära oss om samhället och yrken i båda klasserna.

Jennys klass har haft drama och nästa vecka är det Annikas klass som får Drama tillsammans med Emma från Magiska teatern.

Nästa vecka:

På tisdag går vi till Alléskolans aula för att se på filmen Havets sång. Filmen slutar cirka halv två så skoldagen blir något längre och avslutas när vi kommer tillbaka till skolan.

Onsdag förmiddag v.11 påskpysslar 1:orna tillsammans med sina faddrar i 4:an. Vi är tacksamma om Ni har något material som toarullar med mera som vi kan använda.

Trevlig helg!

Jenny & Annika

 

 

Hej alla föräldrar                                                                                 Vecka 7

Tiden går så fort och det är redan dags för Sportlov (v.8) och det innebär ledighet från läxor och allt skolarbete.

Vi ses igen måndagen den 29/2. Fritids har öppet nästa vecka.

Veckans bokstav har varit Dd. Vi har även pratat om vad som är en mening och hur den är uppbyggd med stor bokstav i början och punkt sist.

Inom matematik har vi fortsatt arbetet med klockan och vi har titta på hur klockans visar står när det är hel – och halvtimme. På engelskan har vi arbetat med månader och veckodagar.

Annika kommer att ha alla sina Utvecklingssamtal under veckorna 9-10-11. Ni har fått ett papper med förslag på tider. Kryssa för ALLA tider Ni kan komma och lämna tillbaka det så snart Ni kan! Annika skickar sedan ut en inbjudan.

Vecka 9:

Annikas klass badar måndagen direkt efter lovet.

 Kom ihåg att skicka med badkläder och handduk!

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag

Hoppas Ni får ett skönt Sportlov!

Annika och Jenny

 

 

Hej alla föräldrar                                                                                                                Vecka 6

I måndags då vi egentligen skulle ha åkt till Kvarntorp bestämde vi att vi skulle ha en minifriluftsdag. Vi gick ut till vindskyddet och grillade korv. Eleverna fick matematikuppdrag som handlade om dubbelt och hälften medan det blev grillglöd. Det var uppskattat och stunden blandades med grillning och lek i skogen.

Veckans bokstav har varit Y y. Vi har även pratat om vad som är en mening och hur den är uppbyggd med stor bokstav i början och punkt sist.

Inom matematik har vi fortsatt arbetet med klockan och vi har titta på hur klockans visar står när det är hel – och halvtimme.

Under veckan har vi även arbetet en hel del med tema ljus. Vi har gjort en del experiment och skapat färgsnurror. Temat avslutades med öppet hus i går kväll. Det var roligt att så många kunde komma.  Det är verkligen uppskattat av eleverna att ni föräldrar kan komma så de kan visa upp sina arbeten för er. Ni som inte kunde komma får titta in på bloggen där bilder finns från kvällen.

Ni vet att ni alltid är välkomna till oss i klassen, det är alltid roligt med besök.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag. Eftersom det är sportlov v. 8 delas det inte ut någon läxa nästa vecka.

Sportlov vecka 8.

Ha en skön helg

Annika och Jenny

 

 

 

Hej alla föräldrar!                                                                           Vecka 5

 Friluftsdagen på måndag är inställd eftersom all snö är borta och skidbacken i Kvarntorp är stängd. Det känns tråkigt men ingen kan styra över vädret. Vi får hoppas att det kommer mer snö längre fram så vi kan ha en vinterdag tillsammans. Jenny och jag kommer att vara ute en stund på måndag och grilla korv tillsammans med ettorna. Påminn era barn om att det fortfarande är vinter och att de måste klä sig varmt när vi är ute. Det händer ofta att vi får skicka in en del av eleverna som kommer ut utan jackor och varma byxor.

Veckans fågel är blåmesen och på matten har vi arbetat med klockans heltimmar. Det har även blivit en hel del arbete kring tema ljus

Vi skickar hem information om Öppet Hus på Stocksätter torsdag kväll den 11/2. Förhoppningsvis kan många komma till skolan och vandra runt i klassrummen och se vad eleverna arbetat med. Ni är varmt välkomna hit tillsammans med era barn! Det kommer att finnas fika att köpa av våra sexor.

Nästa fredag fortsätter Skapande skola projektet för 1:or och Förskoleklasserna. I höstas fick våra klasser dans och under våren kommer alla klasserna att få teater vid två tillfällen var. Emma från Magiska teatern i Vretstorp kommer till skolan och nästa fredag den 12/2 får Annikas 1:or och Elins Förskoleklass prova på teater

. Nästa vecka: Idrott tisdag och torsdag för båda klasserna.

Trevlig helg!                      Jenny & Annika

 

 

 

Hej alla föräldrar!                                                                                                           Vecka 4

Den här veckan har Jenny varit sjuk och det fattas många elever i klassrummen. Det verkar som om vi har fått influensan på skolan. De som är friska arbetar vidare med vinterfåglar och denna vecka har vi fokuserat extra på talgoxen.

Vi arbetar vidare med året, månaderna och veckodagarna i klassrummen. Även på engelskalektionerna tränar vi vad dessa heter på engelska.

Vi har haft Storsamling och uppstart av tema Ljus eftersom förra året var det internationella ljusåret. De olika klasserna kommer att arbeta med temat på olika sätt anpassat till elevernas mognad och ålder. Annikas klass har ”brainstormat” om vad ljus är och målat med flaskfärg. Därefter skrev vi meningar om ljus. Dessa finns uppsatta i vårt klassrum. Det blev jättefint!

Måndag den 8 februari kommer hela skolan att åka till Kvarntorp för en vinterfriluftsdag om vi har tillräckligt med snö. Detta tack vare de pengar som vi fick in när eleverna spelade upp julspelet för föräldrar förra året. De elever som vill låna slalomskidor och/eller hjälm måste lämna tillbaka ifylld talong till sin klasslärare.

Observera att veckobreven läggs ut på våra bloggar! Vi delar inte ut dem i pappersform längre! Klicka på listen där det står veckobrev så hittar Ni dem. Thuka har även breven på sin blogg (arabiska). Annikas blogg:  stocksätter6.se

Nästa vecka:

Jennys klass åker skridskor på tisdag och det innebär att Annikas klass inte har idrott på tisdag. Ta med skridskor och hjälm om ni har.

Trevlig helg

Jenny & Annika

 

 

 

 

Hej                                                                                                             Vecka 3

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven U och alla har ritat eller ”tussat” en uggla. De blev så söta. Inom matematik har vi fortsatt att arbeta med dubbel och hälften samt räknesagor. Det kan vara riktigt klurigt att tänka ut vad det är man ska räkna ut i de olika sagorna.

I NO pratar vi om vinterfåglar och denna vecka har vi fokuserat extra på domherren. Eleverna ska kunna namnge fågeln och veta någon fakta om den.

På musiken har vi sjungit om månaderna och en del behöver träna på att veta vilken månad som man är född i. Året, månaderna, veckodagarna arbetar vi också med i klassrummen.

Eftersom vi har fått en riktigt härlig vinter passade vi på att åka pulka under fredagens eftermiddag.

Annika har varit sjuk under veckan men Jossan, Anna och Sabina har tagit hand om klassen.

Måndag den 8 februari kommer hela skolan att åka till Kvarntorp för en vinterfriluftsdag. Detta tack vare de pengar som vi fick in när eleverna spelade upp julspelet för föräldrar förra året. Mer information kommer senare.

Ni är alltid välkomna att besöka oss i klassen, vara med under en del av dagen eller hela dagen. Vad som passar er bäst, det är alltid uppskattat av eleverna.

Om det är så att ni har tomma små tändsticksaskar hemma tar vi gärna emot dem. De ska bli hem åt en tiolarv.

Nästa vecka:

Annikas klass åker skridskor på tisdag och det innebär att Jennys klass inte har idrott på tisdag. Vecka 5 byter vi så att Jennys klass åker skridskor.  Ta med skridskor och hjälm om ni har.

Hela skolan kommer att påbörja temaarbetet ”Ljuset” som kommer att avslutas med ett öppet hus senare i februari då ni alla är välkomna.

Trevlig helg

Annika och Jenny

 

 

 

 

 

Veckobrev v.2

Hej alla föräldrar!

Vi hoppas att Ni har haft en fin Jul och Nyårshelg. Skolstarten har varit lugn och harmonisk i båda klasserna. Det känns som om eleverna är glada över att vara tillbaka i skolan.

Under veckan som gått så har vi arbetat med bokstaven Hh och räknesagor. Dessutom har vi börjat prata om året, månader och veckodagar. Även på engelskalektionerna arbetar vi med året.

Det kommer att bli några förändringar på vårterminen. Läxdagen kommer att vara fredagar. Det gäller både vanlig läxa och läsläxa. Första läxan delas ut nästa fredag, den 22/1.

Veckobrev och annan information kommer att ligga på våra bloggar. Thuka har en blogg för de arabisktalande familjerna. Vi har bestämt oss för att bli mer miljömedvetna och för att spara in på alla papper.

Annika kommer att jobba kvar som klasslärare till efter Påsklovet då hon ska börja på en annan skola i Kumla kommun.

Kom ihåg extra kläder och det är helt okej om eleverna har med frukt/smörgås eller en grönsak som de kan äta på rasten. Det är även viktigt med inneskor.

Trevlig helg!

Jenny & Annika

 

Hej                                                                                                                                                   Vecka 50

Även denna vecka har vi varje morgon läst högt ur en kapitelbok. Sedan öppnar dagens hjälpreda adventskalendern. Hjälpredan får även ett kuvert med en teckning från en kamrat samt ett brev från Tomten med en mattekluris att lösa i klassen. Det har varit ett uppskattat och trevligt inslag.

Denna vecka har vi i svenska fortsatt arbetet med att skriva sagor två och två. Dessa sagor ska eleverna sedan läsa upp för sina klasskamrater. Veckans bokstav är B, b. I NO har vi läst kort fakta om bävern.

I matematik fortsätter vi med dubbelt/hälften, subtraktion och räknesagor.

I onsdags hade vi julpyssel med faddrarna. Eleverna fick gå runt på olika stationer. De flesta tycker att det är roligt att vara med sin fadder. På rasten var tanken att man skulle fortsätta vara med sin fadder. Till lunch fick vi julbuffé med julmust och pepparkaka och mandarin till efterrätt.

Det blir en hel del göra färdigt i de häften som vi arbetet i under de senaste veckorna så att vi kan gå på jullov med avslutade jobb bakom oss. I torsdag tog vi oss över bron i blåsten och fick en mycket trevlig julvandring i församlingshemmet vid Adventskyrkan. Vi fick följa med Marias åsna på vandring. På vägen mötte vi Josef och Maria, de tre vise männen, kung Herodes, herdarna och ängeln Gabriel. Slutligen var vi åter i stallet och fick se den nyfödda kungen Jesus.Imorgon kommer vi att få njuta av luciatåget som treorna traditionellt genomför för skolan. Härligt med mer julmys.

Nästa vecka:

På måndag kommer Jennys klass att gå till Alléhallen för att bada. Det gör att Jenny klass inte har  idrott på tisdagen. Annikas klass har idrott som vanligt tisdag och torsdag.På fredag är det skolavslutning. Vi ses som vanligt i klassrummet och hela skolan kommer sedan gå i tåg ner till Adventskyrkan. Skoldagen avslutas vid 10- tiden på skolan. Mer information om dagen kommer.

Ha en härlig tredje advent!

Annika och Jenny

 

Veckobrev v.49
Hej!
Under veckan som gått så har vi bekantat oss med haren. De flesta eleverna hade sett harar i närområdet. De brukar hoppa omkring i Werners backe och vid hembygdsgården.
Veckans bokstav är Åå. På mattelektionerna arbetar vi vidare med dubbelt och hälften och räknesagor. Vår vfu student Elin har anordnat skattjakt med ledtrådar som barnen fick läsa (Annikas klass). Dessutom har eleverna skrivit sagor på Ipad, två och två.
Nästa vecka:
På onsdag förmiddag julpysslar 1:orna tillsammans med sina faddrar i 4:an. På torsdag ska alla 1:or gå Julvandring i Adventskyrkan. Observera att skoldagen startar redan kl. 08.00 för att vi ska hinna till kyrkan i tid.
Trevlig helg!
Jenny & Annika

 

Hej!                                                                                                                                        Vecka 46

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Ä, ä. Vi har format den, letat efter ord som börjar på ä. På NO läste vi om älgen och vi har även gjort älgar av en fot och två händer. Älgen som är det största djuret i våra skogar är växtätare och duktig på att simma. Vi har även studerat svamparnas olika delar. Alla elever har fått välja en svamp att måla av och skriva någon fakta om.

Inom svenska har vi fortsatt med begreppen en och ett, att man säger en hund men ett hus är inte alltid så lätt. I våra skrivböcker har eleverna också fått skriva till en bild. De skriver då allt från ett par ord till flera meningar.

Vi har nu kommit igång med bloggandet. Veckans bloggare, två i från varje klass, får skriva utvärderingen på bloggen om vad vi har arbetat med under veckan som gått.

Inom matematik har vi fortsatt med symmetri och vi har också börjat med geometri. Vi tränar då på våra vanligaste former, cirkel, kvadrat, rektangel och triangel. Både hur de ser ut och vad som kännetecknar dem.

Vi har denna vecka fått varit med och dansat med Frida som är danspedagog. Vi fick röra oss till musik på olika sätt och härma henne i enkla stegkombinationer. Rörelseglädjen var stor och de flesta trivdes.

I torsdags var Jenny på utbildning och Hasse Tellgren var vikarie.

Elin, som är praktikant från lärarutbildningen kommer att var hos oss i fem veckor. Hon kommer främst att vara i Annikas klass. Vi tycker det är väldigt roligt och hälsar henne välkommen.

Nästa vecka:

På torsdag har Annikas ettor ingen idrott de ska istället gå och bada på fredagen. Skicka då med handduk, badkläder och en påse att lägga allt det blöta i.                                                                                     Vi fortsätter med utvecklingssamtal under veckan som kommer.

 

Trevlig helg

Jenny och Annika

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *